Wiele osób zadaje sobie pytanie co to jest probiotyk i czy jego stosowanie przyniesie korzyści organizmowi. Zgodnie z jedną z definicji mianem probiotyków określa się żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej.

Co to jest probiotyk?

 

Co to jest probiotyk?

Probiotyk to pojedyncze szczepy lub ich kombinacje, których źródłem mogą być preparaty farmaceutyczne, suplementy diety lub ogólnie dostępne produkty fermentowane. To żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości, skutkują licznymi korzyściami zdrowotnymi. Do najbardziej popularnych bakterii probiotycznych zalicza się Bifidobacterium oraz Lactobacillus, jednak właściwości te wykazują również niektóre drożdże.

Aby bakterie uzyskały miano korzystnych probiotyków muszą spełnić szereg warunków ustalonych przez FAO/WHA. Podstawowymi kryteriami ocenianymi w trakcie klasyfikacji mikroorganizmów stały się:

  • przeżywalność poszczególnych bakterii w warunkach niskiego pH oraz przy enzymach proteolitycznych i kwasie żołądkowym;
  • źródło pochodzenia bakterii – muszą pochodzić z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka;
  • ich fizjologia – nie mogą wykazywać cech patogennych, szkodliwych dla organizmu, a jednocześnie muszą m.in. wspomagać wchłanianie poszczególnych składników odżywczych czy wytwarzać niektóre witaminy.

Omawiając ten temat należy również wspomnieć o:

  • prebiotykach – substancje, których selektywne wykorzystanie przez mikroflorę jelitową człowieka przynosi korzyści zdrowotne. Nie zawierają mikroorganizmów w swoim składzie, ponieważ są to substancje pochodzenia roślinnego, np. inulina;
  • synbiotykach – połączenie w jednym preparacie prebiotyku oraz probiotyku o synergistycznym działaniu;
  • postbiotykach – substancje produkowane przez mikroorganizmy probiotyczne, wykazujące bezpośrednie bądź pośrednie działanie zdrowotne.

Działanie probiotyków

Probiotyki znane są powszechnie jako środki stosowane w zapobieganiu i leczeniu infekcji zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Ich działanie polega na utrzymaniu stanu eubiozy organizmu i modulacji układu immunologicznego.

Badania wykazały, że probiotyki wspierają terapię wielu chorób, w tym:

Probiotyki zapobiegają i wspomagają leczenie atopowego zapalenia skóry. Dodatkowo podawanie tych produktów ciężarnym kobietom udowodniło, że zarówno w okresie prenatalnym, jak i po urodzeniu, zapobiegają rozwojowi AZS u dzieci obciążonych dużym ryzykiem.

Szczególną uwagę należy zwrócić na wspieranie fizjologii jelita grubego. Probiotyki wpływają bowiem korzystnie na stan zdrowia chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie błony śluzowej zbiornika jelitowego i chorobę Crohna.

Wykazano również, że probiotyki mogą:

  • hamować krwawienie z dziąseł;
  • znosić objawy stanu lękowego i zmniejszać ryzyko rozwoju depresji;
  • usprawniać funkcjonowanie mózgu;
  • zmniejszać lub całkowicie likwidować wzdęcia, biegunki i zaparcia;
  • wspomagać leczenie nietolerancji laktozy;
  • obniżać poziom szkodliwego cholesterolu LDL poprzez ograniczanie jego wchłaniania w przewodzie pokarmowym;
  • wspomagać leczenie otyłości.

Suplementacja

Jeśli już wiemy co to jest probiotyk możemy z pewnością uznać, że jego suplementacja przynosi wiele korzyści. Aby wspierać prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej warto sięgać po produkty bogate w bakterie fermentyczne, czyli przede wszystkim:

Niestety, są to produkty, których nie spożywa się w nadmiernej ilości. Z tego względu dobrym rozwiązaniem jest suplementacja. To bezpieczna opcja, warto więc po nią sięgnąć nie tylko w przypadku różnych chorób. Powszechnie mówi się, że ogólne zdrowie całego organizmu pochodzi od jelit – dlatego warto zadbać o ich stan. Przed zakupem probiotyku należy sprawdzić, czy jego korzystne właściwości zostały udokumentowane.

Preparaty probiotyczne stosuje się doustnie, a mogą różnić się one między sobą zawartością bakterii probiotycznych oraz ich zróżnicowaniem. Dodatkowo warto pamiętać, aby dostarczać prebiotyki, które są pożywką do rozwoju bakterii probiotycznych.

Bibliografia

  1. Kubiszewska I., Januszewska M., Rybka J., Gackowska L., Bakterie kwasu mlekowego i zdrowie: czy probiotyki są bezpieczne dla człowieka?, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 68/2014.
  2. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
  3. Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., Probiotyki – efekty zdrowotne, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2010.
  4. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
  5. Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J., Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmakologia Polska, 2/2018.
  6. Herman A., Zastosowanie suplementacji probiotykami w profilaktyce i leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych – przegląd dotychczasowych badań, Psychiatria Polska, 2/2019.
Polecane produkty: