Żywność probiotyczna to produkty spożywcze zawierające żywe komórki drobnoustrojów, korzystnie wpływające na zdrowie konsumenta. Taką żywność zalicza się jednocześnie do funkcjonalnej.

Żywność probiotyczna

Co to jest żywność funkcjonalna?

Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które posiadają udowodniony, korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu. Działanie to obejmuje poprawę zdrowia i samopoczucia bądź zmniejszanie ryzyka niektórych chorób. Jednocześnie żywność funkcjonalna nie może mieć postaci kapsułek, tabletek, proszków czy innych rodzajów suplementów, musi przypominać postacią żywność konwencjonalną.

Korzystne działanie tego typu produktów wiąże się z obecnością w ich składzie substancji bioaktywnych, które stymulują pożądany przebieg przemian metabolicznych. Właśnie biorąc pod uwagę ten specyficzny skład produkty należące do grupy żywności funkcjonalnej można podzielić na różne rodzaje i są to produkty:

  • wzbogacone;
  • niskoenergetyczne;
  • wysokobłonnikowe;
  • probiotyczne;
  • o obniżonej zawartości sodu;
  • o obniżonej zawartości cholesterolu;
  • energetyzujące.

Szczególną grupą jest żywność probiotyczna, która w swoim składzie posiada mikroorganizmy o udowodnionej skuteczności.

Żywność probiotyczna

Do żywności probiotycznej zalicza się przede wszystkim:

Produkty te posiadają naturalnie rozwinięte w wyniku fermentacji bądź wprowadzone z zewnątrz bakterie, które wykazują zdolność przetrwania w niekorzystnych warunkach układu pokarmowego i zasiedlania się w jelitach, gdzie pełnią swoje funkcje. Bakterie probiotyczne obecne w tych produktach wspierają czynność naturalnej mikroflory jelitowej.

Jak żywność probiotyczna wpływa na zdrowie?

Odpowiednia ilość i proporcje bakterii probiotycznych są niezbędne do zachowania zdrowia i samopoczucia, ponieważ bakterie te odpowiadają między innymi za:

  • zmniejszanie przepuszczalności toksyn i związków szkodliwych przez błonę śluzową jelit;
  • zwiększanie przepuszczalności błony śluzowej jelit dla cennych składników odżywczych;
  • wzrost liczby komórek układu odpornościowego, w tym makrofagów, leukocytów czy limfocytów, a tym samym korzystny wpływ na ogólną odporność organizmu;
  • prewencję wielu chorób, w tym nowotworowych, układu pokarmowego czy układu krwionośnego;
  • zmniejszanie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunek, wzdęć czy zaparć.

Zwiększanie biodostępności i przyswajalności poszczególnych składników pokarmowych wiąże się z uzupełnianiem ich niedoborów czy pokrywaniem dziennego zapotrzebowania, co jest niezwykle ważne. Jednocześnie bakterie jelitowe posiadają zdolność syntezy pewnych ilości witamin z grupy B.

Aby żywność probiotyczna jeszcze korzystniej oddziaływała na organizm, warto sięgnąć po produkty zawierające dodatkowo w swoim składzie prebiotyki. Prebiotyk to substancje pochodzenia roślinnego, które wspierają wzrost i namnażanie się bakterii probiotycznych, tym samym zwiększając ich ilość w układzie pokarmowym. Do prebiotyków zalicza się najczęściej węglowodany, np. inulinę. Ich dodatek można często zauważyć w smakowych, fermentowanych napojach mlecznych.

Przy rozpatrywaniu potencjalnych terapeutycznych wartości żywności probiotycznej i produktów fermentowanych z udziałem mikroflory bakteryjnej należy pamiętać, że produkt musi zawierać dostateczną liczbę żywych i aktywnych komórek w chwili spożycia, minimalnie 106 komórek /cm3 produktu.

Bibliografia

  1. Zielińska D., Ołdak A., Rzepkowska A., Kołożyn-Krajewska D., Metody identyfikacji probiotyków w żywności, Przemysł Spożywczy, 1/2017.
  2. Trząskowska M., Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2013.
  3. Kołożyn-Krajewska D., Żywność probiotyczna w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego, Żywność, 4/2001.
Polecane produkty: