Maślanka to niskotłuszczowy (zwykle do 1,5% tłuszczu), naturalny napój mleczny o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Produkt otrzymuje się w wyniku procesu zmaślania śmietany lub śmietanki.

Maślanka

Skład maślanki

W porównaniu z innymi mlecznymi napojami fermentowanymi, maślanka jest produktem dostarczającym wielu cennych składników odżywczych, jednak zawiera stosunkowo niewielką ilość pełnowartościowych białek. W składzie wyróżnia się węglowodany, tłuszcze, lecytynę, witaminy (głównie witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne. Maślanki zawierają łatwo przyswajalne formy wapnia i kwasu mlekowego, co pozwala na spożywanie jej nawet przez małe dzieci kilka razy dziennie. Przeciętnie skład maślanki określa się jako 91% wody, około 4% laktozy, około 3% związków azotowych, do 1% tłuszczów i około 0,7% związków mineralnych. Za względu na tak ciekawy skład, warto umieścić w swojej diecie maślankę.

Maślanka – właściwości zdrowotne

Korzystny wpływ maślanki na zdrowie człowieka wiąże się głównie z obecnymi w niej bakteriami probiotycznymi. Wspierają one naturalną mikroflorę jelitową, dzięki czemu:

  • przeciwdziałają zaparciom, biegunkom i innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego;
  • są wykorzystywane jako czynnik profilaktyczny wielu chorób, w tym atopowego zapalenia skóry, zespołu jelita drażliwego czy wrzodom żołądka;
  • wpływają korzystnie na wygląd zewnętrzny, przede wszystkim poprawiając stan skóry;
  • wspierają odporność organizmu;
  • zapobiegają przenikaniu toksyn i szkodliwych substancji z układu pokarmowego do krwi;
  • zwiększają przyswajanie wielu cennych składników odżywczych;
  • zapobiegają procesom gnilnym w jelitach;
  • poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.

Działanie bakterii probiotycznych obecnych w fermentowanych napojach mlecznych (w tym w maślance) jest wielokierunkowe. Nie bez powodu mówi się, że zdrowie całego organizmu pochodzi z jelit. Dzięki obecności lecytyny i witamin, maślanka spożywana regularnie wzmacnia układ nerwowy w warunkach wzmożonego stresu lub znacznego wysiłku fizycznego.

Produkcja maślanki

Maślanka jest jednym z głównych odpadów powstających w trakcie produkcji przetworów mlecznych. Stanowi bowiem produkt uboczny przetwarzania śmietany na masło. Skład chemiczny jest zmienny i zależy od składu wykorzystanego mleka. Odpad powstały podczas przetwarzania śmietany wykorzystywany jest jako półprodukt do produkcji maślanki spożywczej lub sera prasowanego trzeciego gatunku.

Zastosowanie w kuchni

Maślanki nie dodaje się raczej do innych dań (mięs, zup, sosów). W tym celu stosuje się jogurt bądź śmietanę. Maślankę spożywa się bezpośrednio po otwarciu opakowania, jako fermentowany napój mleczny. Schłodzony napój idealnie orzeźwi w gorące dni, zwłaszcza ze względu na swój odświeżający, lekko kwaskowaty smak.

Ponieważ maślanka może stanowić idealną bazę do domowej produkcji koktajli, warto po nią często sięgać. Można na przykład zblendować szklankę maślanki z garścią truskawek, bananem, połową jabłka i płaską łyżeczką algi spirulina. Pomysłów na takie mieszanki owocowe jest wiele, a dobór składników zależy od indywidualnych preferencji konsumenta. Najczęściej jednak maślankę spożywa się bez dodatkowych urozmaiceń.

Zobacz również: Kwaśne mleko.

Bibliografia

  1. Mituniewicz-Małek A., Magdalińska M., Dmytrów I., Balejko J., Dmytrów K., Charakterystyka wybranych cech jakościowych maślanek naturalnych zakupionych w handlu detalicznym w czasie chłodniczego przechowywania, Chłodnictwo, 1-2/2012.
  2. Jakubowski T., Gospodarka odpadami na przykładzie wybranych OSM Małopolski, Inżynieria Rolnicza, 12/2006.
  3. Ziarno M., Zaręba D., Piskorz J., Wzbogacanie maślanki w wapń, magnez oraz białka serwatkowe, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2009.
Polecane produkty: