Maślanka to niskotłuszczowy (zwykle do 1,5% tłuszczu), naturalny napój mleczny o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Produkt otrzymuje się w wyniku procesu zmaślania śmietany lub śmietanki.

Maślanka

Skład maślanki

W porównaniu z innymi mlecznymi napojami fermentowanymi, maślanka jest produktem dostarczającym wielu cennych składników odżywczych, jednak zawiera stosunkowo niewielką ilość pełnowartościowych białek. W składzie wyróżnia się węglowodany, tłuszcze, lecytynę, witaminy (głównie witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne. Maślanki zawierają łatwo przyswajalne formy wapnia i kwasu mlekowego, co pozwala na spożywanie jej nawet przez małe dzieci kilka razy dziennie. Przeciętnie skład maślanki określa się jako 91% wody, około 4% laktozy, około 3% związków azotowych, do 1% tłuszczów i około 0,7% związków mineralnych.

Maślanka – właściwości zdrowotne

Korzystny wpływ maślanki na zdrowie człowieka wiąże się głównie z obecnymi w niej bakteriami probiotycznymi. Wspierają one naturalną mikroflorę jelitową, dzięki czemu:

  • przeciwdziałają zaparciom, biegunkom i innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego;
  • są wykorzystywane jako czynnik profilaktyczny wielu chorób, w tym atopowego zapalenia skóry, zespołu jelita drażliwego czy wrzodom żołądka;
  • wpływają korzystnie na wygląd zewnętrzny, przede wszystkim poprawiając stan skóry;
  • wspierają odporność organizmu;
  • zapobiegają przenikaniu toksyn i szkodliwych substancji z układu pokarmowego do krwi;
  • zwiększają przyswajanie wielu cennych składników odżywczych;
  • zapobiegają procesom gnilnym w jelitach;
  • poprawiają trawienie i perystaltykę jelit.

Działanie bakterii probiotycznych obecnych w fermentowanych napojach mlecznych (w tym w maślance) jest wielokierunkowe. Nie bez powodu mówi się, że zdrowie całego organizmu pochodzi z jelit. Dzięki obecności lecytyny i witamin, maślanka spożywana regularnie wzmacnia układ nerwowy w warunkach wzmożonego stresu lub znacznego wysiłku fizycznego.

Produkcja maślanki

Maślanka jest jednym z głównych odpadów powstających w trakcie produkcji przetworów mlecznych. Stanowi bowiem produkt uboczny przetwarzania śmietany na masło. Skład chemiczny jest zmienny i zależy od składu wykorzystanego mleka. Odpad powstały podczas przetwarzania śmietany wykorzystywany jest jako półprodukt do produkcji maślanki spożywczej lub sera prasowanego trzeciego gatunku.

Zastosowanie w kuchni

Maślanki nie dodaje się raczej do innych dań (mięs, zup, sosów). W tym celu stosuje się jogurt bądź śmietanę. Maślankę spożywa się bezpośrednio po otwarciu opakowania, jako fermentowany napój mleczny. Schłodzony napój idealnie orzeźwi w gorące dni, zwłaszcza ze względu na swój odświeżający, lekko kwaskowaty smak.

Maślanka może stanowić idealną bazę do domowej roboty koktajli (można zblendować szklankę maślanki z garścią truskawek, bananem, połową jabłka i płaską łyżeczką algi spirulina). Pomysłów na takie mieszanki owocowe jest wiele, a dobór składników zależy od indywidualnych preferencji konsumenta. Najczęściej jednak maślankę spożywa się bez dodatkowych urozmaiceń.

Zobacz również: Kwaśne mleko.

Bibliografia

  1. Mituniewicz-Małek A., Magdalińska M., Dmytrów I., Balejko J., Dmytrów K., Charakterystyka wybranych cech jakościowych maślanek naturalnych zakupionych w handlu detalicznym w czasie chłodniczego przechowywania, Chłodnictwo, 1-2/2012.
  2. Jakubowski T., Gospodarka odpadami na przykładzie wybranych OSM Małopolski, Inżynieria Rolnicza, 12/2006.
  3. Ziarno M., Zaręba D., Piskorz J., Wzbogacanie maślanki w wapń, magnez oraz białka serwatkowe, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2009.
Polecane produkty: