Mikroflora jelitowa to biota bakteryjna jelit, czyli drobnoustroje zasiedlające drogi pokarmowe każdego człowieka. Ważna jest ich odpowiednia ilość i stosunek poszczególnych bakterii względem siebie, ponieważ tylko w konkretnych ilościach i właściwie zachowanych proporcjach, wywołują liczne korzyści zdrowotne dla całego organizmu.
Mikroflora jelitowa – funkcje
Mikroflora jelitowa spełnia w organizmie gospodarza 3 podstawowe funkcje:
- rozkłada niestrawione resztki pożywienia;
- syntezuje witaminy;
- chroni przed zagrożeniem ze strony bakterii chorobotwórczych.
Rozkład niestrawionych składników pożywienia, przede wszystkim skrobi, oligosacharydów, pektyn, peptydów i śluzu, zachodzi w jelitach dzięki odpowiednim bakteriom, które wykorzystują te związki do własnego rozwoju. Produktami rozkładu bakteryjnego są gazy, kwasy i związki o nieprzyjemnym zapachu.
Biosynteza witamin dotyczy:
- biotyny;
- ryboflawiny;
- niacyny;
- kobalaminy;
- pirydoksyny;
- kwasu pantotenowego;
- witaminy K.
Są one w znacznych ilościach wytwarzane przez naturalną mikroflorę jelit. Synteza jelitowa pokrywa część zapotrzebowania organizmu na te witaminy. Dlatego długotrwałe przyjmowanie antybiotyków i sulfonamidów działających bakteriobójczo może prowadzić do niedoborów witamin z grupy B, jeśli nie jest połączone z odpowiednią suplementacją preparatami farmaceutycznymi.
Z kolei ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi jest jednym z ważniejszych przejawów dobroczynnej działalności rodzimych drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Mikroflora jelitowa produkuje substancje takie jak kwas mlekowy, które chronią dolne odcinku przewodu pokarmowego przed zasiedleniem i rozwojem bakterii chorobotwórczych oraz nadmiernym namnażaniem się bakterii gnilnych. Ponadto stymuluje układ immunologiczny do produkcji przeciwciał zwalczających specyficzne patogeny.
Modulacja mikroflory jelitowej
Modulacja mikrobioty jelitowej jest możliwa między innymi z pomocą probiotyków. U osób z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego, w tym aktywnych fizycznie i sportowców, modulacja ta prowadzi do:
- zmniejszenia częstości, trwania i stopnia nasilenia objawów ze strony przewodu pokarmowego;
- zmniejszenia zakażeń górnych dróg oddechowych;
- obniżenia wartości markerów zapalnych;
- poprawy parametrów układu oksydoredukcyjnego.
Skład mikroflory jelitowej zdrowych ludzi jest w miarę stabilny, jednak może zostać zaburzony pod wpływem takich czynników jak niewłaściwa dieta, stres, zmiany w perystaltyce i wydzielaniu żółci, stany chorobowe jelit, zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego, radioterapia czy też stosowanie niektórych leków.
Probiotyki to środki spożywcze, suplementy diety i leki zawierające żywe mikroorganizmy. Po ich spożyciu w określonej ilości przez człowieka zauważa się korzystny skutek zdrowotny. Do najważniejszych probiotyków dostępnych w każdym sklepie należą fermentowane napoje mleczne, jaki również kiszonki.
Zaburzenia mikroflory jelitowej
Zaburzenia w składzie i równowadze mikrobioty mogą prowadzić do stanów zapalnych, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, a także do stanów chorobowych jak IBS, nowotwory, alergie, otyłość, cukrzyca, a nawet zaburzenia związane z układem nerwowym.
Badania wykazały, że dysbioza (tj. zakłócenie zrównoważonego składu mikrobioty jelitowej) wiąże się z chorobami żołądkowo-jelitowymi. Co więcej, ostatnie badania sugerują również możliwą rolę mikrobioty w patogenezie kilku zaburzeń mózgu. Pojawiająca się idea mikrobioty jako modulatora fizjologii nerwowej została niedawno zbadana na gruncie koncepcji osi mikrobiota-jelito-mózg. Oś ta reprezentuje złożony model interakcji między drobnoustrojami jelitowymi a mózgiem. Z całą pewnością zauważa się różnicę w składzie mikroflory jelitowej osób zdrowych a osób z różnymi chorobami. Zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej są niespecyficzne i zwykle charakteryzują się wzrostem liczby drobnoustrojów w jelicie cienkim, zwłaszcza bakterii tlenowych, enterobakterii i streptokoków, a także redukcją bifidobakterii w jelicie grubym.
Podsumowując, homeostaza, a właściwie chwiejna równowaga mikrobiomu jest niezwykle ważna w kontekście utrzymania zdrowia gospodarza. Wszystkie zmiany w składzie tej mikroflory określa się mianem dysbiozy. Mogą się one wiązać z pojawieniem się objawów chorobowych.
Bibliografia
- Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
- Frączek B., Krzywański J., Krzysztofiak H., Dietetyka sportowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
- Kołodziejczyk P., Probiotyki w antybiotykoterapii, Gazeta Farmaceutyczna, 2/2016.
- Bean A., Żywienie w sporcie, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2017.
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Zostaw komentarz