Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto wiedzieć, jak wzmocnić układ immunologiczny w sposób bezpieczny i jednocześnie skuteczny. Zawsze podstawą jest wdrożenie do swojego życia pewnych zachowań oraz modyfikacja codziennej diety, które stanowią główny czynnik sprawnego układu odpornościowego. Bez względu na wiek warto dbać o jego kondycję – wysoka sprawi, że będziemy pełni energii, niepodatni na infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze czy zakażenia pasożytami. Wysoka odporność wiąże się także z mniejszym ryzykiem alergii i problemów żołądkowo-jelitowych.

Jak wzmocnić układ immunologiczny

Jak wzmocnić układ immunologiczny dietą?

Do najważniejszych składników odżywczych wpływających na poprawę i utrzymanie wysokiej odporności należą:

  • witamina C – znajdująca się w aceroli, papryce, natce pietruszki, szpinaku, truskawkach, jabłkach czy Chlorelli;
  • witamina D – obecna w pewnych ilościach w orzechach, jajkach, Spirulinie i rybach, jednak konieczna jest jej suplementacja;
  • żelazo – obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. jajkach, tłustych rybach i mięsie, ale także w Spirulinie;
  • cynk – znajdująca się w jajach, rybach, owocach morza, pestkach i nasionach;
  • miedź – obecna w płatkach owsianych, grzybach, kakao, zielonych warzywach liściastych czy drożdżach piekarskich.

Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia błony śluzowe, uniemożliwiając patogenom chorobotwórczym rozprzestrzenianie się po organizmie. Bez witaminy D limfocyty Th nie są w stanie aktywnie rozpoznawać drobnoustrojów powodujących infekcje. Z kolei żelazo wzmacnia wszystkie tkanki organizmu i warunkuje właściwe parametry fizjologiczne krwi, w której zawieszone są elementy limfatyczne. Cynk i miedź biorą udział w powstawaniu limfocytów i zachowaniu ich wysokiej sprawności. Miedź dodatkowo poprawia wchłanianie żelaza, którego właściwości potęgują się i mogą jeszcze lepiej wpływać na odporność.

Nie należy zapominać, że odporność organizmu pochodzi z jelit. Jelita zasiedlane są przez miliardy bakterii probiotycznych, które odpowiadają za wysokie wchłanianie cennych związków odżywczych oraz chronią przed przenikaniem do organizmu patogenów i toksyn. Ich główną funkcją pozostaje kontrola procesów trawiennych i równowaga jelitowa, ale bezsprzecznie można potwierdzić fakt, że wszelkie – choćby najmniejsze – zaburzenia w obrębie mikroflory jelitowej skutkują obniżeniem odporności. Źródłem bakterii probiotycznych jest naturalna żywność probiotyczna (kefir, kwaśne mleko, maślanka, jogurt) oraz wysokiej jakości suplementy diety, które można brać także w przypadku dzieci, osób starszych czy kobiet w ciąży.

Jak wzmocnić układ immunologiczny aktywnością fizyczną?

Każda aktywność fizyczna wpływa na poprawę odporności, jeśli jest wykonywana regularnie. Aby jeszcze skuteczniej oddziaływać na układ immunologiczny najlepiej jest uprawiać aerobową aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Wymienia się tutaj jazdę konną, jogging, nordic walking, spacery czy aerobik na łonie natury. Osoby znające podstawy prawidłowego wykonywania ćwiczeń mogą skorzystać z siłowni polowych rozmieszczanych w parkach publicznych. Do pozostałych czynności aerobowych zalicza się pływanie, korzystanie z orbitreku czy grupowe zajęcia na siłowniach i w klubach. Osoby ogólnie zdrowe mogą zdecydować się na morsowanie, które jest sprawdzonym i stosowanym od wielu lat sposobem na hartowanie organizmu.

Pozostałe sposoby na wzmocnienie odporności

Do pozostałych sposobów na naturalne, domowe wzmocnienie odporności zaliczamy:

  • codzienną regenerację, wysypianie się – każdy człowiek potrzebuje od 6 do 8 godzin snu, aby wypocząć i zregenerować uszkodzenia tkankowe wynikłe z codziennego funkcjonowania. Warto również w ciągu dnia znaleźć chwilę na odpoczynek, np. stretching, medytację czy czytanie książki;
  • zrezygnowanie z używek osłabiających odporność, takich jak alkohol czy papierosy, które zmniejszają wchłanianie witamin z układu pokarmowego i upośledzają pracę układu krążenia;
  • zmiennocieplne prysznice, korzystanie z sauny – jako elementy hartowania organizmu.

Można sięgać po rozwiązania ziołolecznictwa. Na poprawę odporności dobrze wpływają żeń-szeń, jeżówka purpurowa, aloes, szałwia lekarska oraz wiesiołek. Na ogół wykorzystuje się je w formie naparów, zaś aloes w formie soku wyciśniętego z miąższu.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 3/2013.
  2. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2017.
  3. Siwiński W., Rasińska R., Aktywność fizyczna jako zasadniczy cel stylu życia i zdrowia człowieka, Pielęgniarstwo Polskie, 2/2015.