Witaminy z grupy B obejmuje witaminy będące związkami azotowymi. Wszystkie dobrze rozpuszczają się w wodzie i pełnią dzięki temu funkcje kofaktorów lub koenzymów. Kompleksy witamin z grupy B są w Polsce jednymi z najczęściej wybieranych suplementów diety.
Witaminy z grupy B
Do witamin z grupy B zaliczamy następujące związki:
- tiamina – B1;
- ryboflawina – B2;
- niacyna – B3;
- cholina – B4;
- kwas pantotenowy – B5;
- pirydoksyna – B6;
- biotyna – B7, H;
- kwas foliowy – B9;
- cyjanokobalamina – B12.
Organizm nie wykazuje zdolności do magazynowania tych witamin, ponieważ są dobrze rozpuszczalne w wodzie, a więc i szybko wydalane wraz z moczem. Do nadmiaru witamin z grupy B może doprowadzić jedynie nieprawidłowa, nadmierna ich suplementacja. Poniżej przedstawiono najważniejsze informacje na temat poszczególnych witamin tej grupy.
Tiamina
- funkcje – wchodzi w skład wielu enzymów, wspiera prawidłowe przekaźnictwo nerwowe, poprawia odporność, działa antyoksydacyjnie;
- źródła – produkty zbożowe, ryby, nasiona roślin strączkowych, drożdże;
- niedobór – brak apetytu, zmęczenie, zaburzenia pracy serca, bóle nóg, w skrajnych przypadkach paraliż.
Ryboflawina
- funkcje – poprawia wzrok i odporność, wspiera syntezę erytrocytów, reguluje metabolizm serotoniny i dopaminy, wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie;
- źródła – produkty mleczne, grzyby, pietruszka, pyłek pszczeli, wołowina i wieprzowina;
- niedobór – zajady, światłowstręt, łojotok, zaburzenia syntezy żelaza i hemu.
Niacyna
- funkcje – warunkuje syntezę hormonów płciowych, kortyzolu i insuliny, wchodzi w skład różnych koenzymów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego;
- źródła – drób, wieprzowina, ryby, orzechy, otręby pszenne, rośliny strączkowe, ziemniaki, migdały;
- niedobór – pelagra (zapalenie skóry, biegunka, otępienie).
Cholina
- funkcje – zapewnia odpowiednią lepkość krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, w tym pamięć oraz uczestniczy w metabolizmie tłuszczów;
- źródła – podroby, żółtka jaj, drożdże, nasiona roślin strączkowych, ryby, orzechy;
- niedobór – stłuszczenie wątroby, bóle głowy, stany lękowe, biegunki, mdłości.
Kwas pantotenowy
- funkcje – wchodzi w skład koenzymu A, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, wspiera syntezę wielu hormonów, regeneruje komórki skóry, wpływa na pigmentację włosów;
- źródła – ziemniaki, brokuły, soja, orzechy, drób, ryby, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych;
- niedobór – bolesne skurcze nóg, wypadanie włosów, poranna sztywność stawów, problemy ze snem, zmęczenie, rozdrażnienie, obniżona odporność, spowolnienie gojenia się ran.
Pirydoksyna
- funkcje – wspiera glikogenolizę, normalizuje ciśnienie krwi, poprawia odporność, jest niezbędna do produkcji erytrocytów;
- źródła – kasza gryczana, drób, brokuły, ziemniaki, produkty zbożowe, jaja, nabiał, ryby, banany;
- niedobór – zmiany zapalne błon śluzowych, obniżenie odporności, bezsenność, depresja, kamica nerkowa.
Biotyna
- funkcje – wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, reguluje krzepnięcie krwi, bierze udział w tworzeniu kwasów tłuszczowych i glukozy, wspiera czynność tarczycy;
- źródła – żółtko jaj, mleko, ryby, drożdże, ciemny ryż, kukurydza, kalafior, cebula, pomidory, większość owoców;
- niedobór – senność, apatia, bóle mięśni, wypadanie włosów, rozdwajanie paznokci, zapalenie spojówek, drętwienie kończyn, szara barwa skóry.
Kwas foliowy
- funkcje – warunkuje syntezę DNA i erytrocytów, bierze udział w przemianach niektórych aminokwasów, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób psychicznych, poprawia przewodnictwo nerwowe i warunkuje prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu;
- źródła – orzechy, produkty pełnoziarniste, szpinak, sałata, brokuły, bób, szparagi, drożdże, jaja, sery;
- niedobór – zaburzenia trawienia, depresja, drażliwość, miażdżyca, zaburzenia w układzie nerwowym, w tym niedorozwój cewy nerwowej u płodu, wzrost ryzyka rozwoju nowotworów, anemia.
Cyjanokobalamina
- funkcje – bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, jest niezbędna do syntezy DNA, reguluje syntezę homocysteiny, poprawia pamięć i apetyt;
- źródła – ryby, jaja, sery, mleko, skorupiaki, rośliny strączkowe;
- niedobór – łamliwość włosów, drętwienie kończyn, depresja, zaburzenia równowagi, zaburzenia trawienia, problemy z pamięcią i koncentracją, demencja, zaburzenia miesiączkowania, rozdrażnienie.
Witaminy z grupy B – podsumowanie
Pewne ilości witamin z grupy B jest w stanie syntezować organizm człowieka, a dokładniej – mikroflora jelitowa. Nie są to jednak ilości na tyle duże, aby mogły pokryć dzienne zapotrzebowanie na poszczególne witaminy. Dlatego warto więc pilnować, aby nasza dieta była urozmaicona i bogata w warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. W razie konieczności zawsze można zdecydować się na suplementację witamin z grupy B. Witaminy z grupy B znajdują się w dużej ilości w Spirulinie. Alga zawiera ponadto minerały, NNKT i antyoksydanty, dzięki czemu może być świetnym uzupełnieniem diety dla każdego.
Polecane produkty:
Spirulina w proszku
Spirulina w proszku zawiera wysokiej jakości, bardzo dobrze przyswajalne białko, witaminy, minerały i inne, ważne dla organizmu składniki odżywcze. Zobacz więcej... | |
Spirulina w tabletkach
Spirulina w tabletkach to słodkowodna alga, która w składzie zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych i niezbędnych dla organizmu witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.
- Lizoń M., Bieżanowska-Kopeć B., Leszczyńska T., Bodziarczyk I., Zawartość witamin z grupy B w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.
- Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
Zostaw komentarz