GALT (ang. gut associated lymphoid tissue) to tkanka limfatyczna związana z jelitami. Uznaje się, że stanowi ona centralny system odporności całego organizmu i to właśnie ona nadzoruje czynność pozostałych struktur limfoidalnych.
Co tworzy GALT?
Lokalna odporność związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego – GALT, utworzona jest między innymi przez:
- tkankę limfatyczną skupioną i rozproszoną, związaną z błonami śluzowymi;
- komórki układu odpornościowego, w tym liczne granulocyty, monocyty i makrofagi, komórki tuczne, limfocyty T i B. Komórki te wydzielają wiele substancji o działaniu modulującym, regulacyjnym i regeneracyjnym.
GALT tworzą określone tkanki i struktury:
- węzły chłonne;
- kępki Peyera;
- samotne grudki limfatyczne;
- pojedyncze limfocyty;
- kryptokępki – luźno zorganizowane skupiska białek o charakterze receptorów interleukiny 7.
Istotną rolę w jelitach ssaków spełniają również elementy tkanki limfoidalnej, jakimi są komórki Panetha zlokalizowane się w kryptach jelitowych. Pełnią one bardzo ważną funkcję, ponieważ produkują defensyny – białka o działaniu przeciwbakteryjnym.
Powiązanie jelit z układem odpornościowym
Błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowią miejsce kontaktu organizmu ze środowiskiem zewnętrznym, między innymi poprzez przyjmowany pokarm. To właśnie dlatego są one szczególnie narażone na wpływ różnych czynników zewnętrznych, w tym mikroorganizmów i patogennych zarazków chorobotwórczych. W konsekwencji system odpornościowy tych błon, tworzący lokalną odporność, staje się także zasadniczym elementem całego układu odpornościowego.
Jak wspierać GALT?
Jednym z podstawowych czynników wpływających na kompozycję flory jelitowej jest dieta. Zaobserwowano, że przejście od pożywienia bogatego w błonnik, niskotłuszczowego na dietę wysokocukrową oraz wysokotłuszczową, powoduje zmianę kompozycji mikrobioty już w przeciągu zaledwie jednego dnia. Z tego względu uznaje się, że to właśnie za pomocą odpowiedniej diety możemy wspierać mikroflorę jelitową, a tym samym GALT.
Dieta wspierająca czynność jelit powinna być bogata w błonnik ułatwiający trawienie i przesuwanie się treści pokarmowej, a także produkty probiotyczne. Mogą to być zarówno suplementy, jak i naturalna żywność probiotyczna (kiszonki, fermentowane napoje mleczne). Błonnik z kolei znajduje się w dużych ilościach w owocach i warzywach spożywanych wraz ze skórką oraz w produktach zbożowych. Należy unikać tłuszczów trans, alkoholu, dużej ilości cukrów prostych i częstego spożywania potraw ciężkostrawnych. Wskazane jest picie przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.
Do pozostałych czynności, które wspierają GALT zaliczamy między innymi:
- wysypianie się;
- unikanie stresu;
- regularną aktywność fizyczną;
- techniki relaksacyjne, w tym także masaż powłok brzusznych.
Należy wspomnieć, że funkcjonalność jelit zostaje bardzo często zaburzona w wyniku przewlekłego stosowania niektórych leków. W tym okresie należy szczególnie dbać o stan jelit, a w razie możliwości zmniejszyć dawki leków lub zastąpić preparaty naturalnymi alternatywami.
Zobacz również: Probiotyk przy antybiotyku.
MALT czy GALT
Nie należy mylić pojęcia GALT z terminem MALT, ponieważ oba dotyczą różnych struktur. Jak wspomniano, terminem GALT określa się tkankę limfatyczną powiązaną z jelitami. Z kolei MALT odnosi się do tkanki limfatycznej błony podśluzowej i śluzowej jelit, układu oddechowego, nosa i gardła oraz różnego rodzaju gruczołów. Można zatem podsumować, że MALT dotyczy ogółu tkanki limfatycznej występującej w organizmie, zaś GALT obejmuje wyłącznie jelita. GALT wchodzi w skład MALT, jest jednak pojęciem o znacznie węższym zakresie.
Bibliografia
- Tokarz-Deptuła B., Deptuła W., Probiotyki, a układ odpornościowy przewodu pokarmowego ssaków, Postępy Mikrobiologii, 2/2017.
- Działo J., Niedźwiecka-Rystwej P., Mękal A., Deptuła W., Charakterystyka tkanki limfatycznej błon śluzowych przewodu pokarmowego i układu oddechowego, Alergia Astma Immunologia, 4/2010.
- Strzępa A., Szczepanik M., Wpływ naturalnej flory jelitowej na odpowiedź immunologiczną, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 67/2013.
- Rubio C., Schmidt P., Gut-associated Lymphoid Tissue (GALT) Carcinoma or Dome Carcinoma?, Anticancer Research, 36/2016.
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Zostaw komentarz