Termin postbiotyki powstał stosunkowo niedawno, ponieważ początkiem XXI wieku. Odnosi się do substancji, które są produkowane przez probiotyczne mikroorganizmy i wykazują pośrednie lub bezpośrednie działanie prozdrowotne. Wiedza na temat postbiotyków wciąż nie jest dużą, lecz wyniki badań prezentują się obiecująco.

Postbiotyki

Czym są postbiotyki?

Podstawowym postbiotykiem jest kwas masłowy, który należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Są one produktami fermentacji cukrów złożonych. Wspomniany kwas można zakupić pod postacią soli sodowej, która występuje m.in. w preparatach dietetycznych czy suplementach diety. Do grupy postbiotyków zaliczyć można także inaktywowane szczepy probiotyczne, czyli tak zwane paraprobiotyki.

Na polskim rynku aptecznym można zakupić różnego rodzaju postbiotyki, między innymi suplement diety immuno-LP20, którego podstawą jest obecność Lactobacillus plantarum L-137 inaktywowanych wysoką temperaturą. Wybór tego typu preparatów jest jednak wciąż mocno ograniczony.

Funkcje postbiotyków

Postbiotyk stanowi podstawowy składnik energetyczny komórek nabłonkowych jelita grubego. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne w obrębie błony śluzowej jelit, poprawia szczelność połączeń międzykomórkowych nabłonka jelit oraz wspiera jego regenerację, jeśli wcześniej doszło do jakichkolwiek uszkodzeń.

W związku z powyższymi działaniami postbiotyków eksperci zalecają włączenie kwasu masłowego do postępowania dietetycznego wśród pacjentów z chorobami jelit – między innymi zespołem jelita drażliwego czy po terapii onkologicznej.

Postbiotyki silnie stymulują układ immunologiczny organizmu. Zawierają w swoim składzie bowiem cząsteczki, które układ ten rozpoznaje i reaguje na nie. To metabolity, które mogą wpływać między innymi na czynność bariery jelitowej, która jest ważną częścią układu odpornościowego. Z kolei prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa przyczynia się do:

  • ograniczenia przenikania do organizmu toksyn i patogennych drobnoustrojów;
  • zwiększenie przyswajania przez organizm cennych składników odżywczych;
  • poprawy odporności całego ustroju;
  • poprawy ukrwienia dróg pokarmowych i poprawy trawienia.

Jak zatem widać, postbiotyki wykazują wszechstronne, korzystne działanie na organizm człowieka.

Zobacz również: Synbiotyki.

Bibliografia

  1. Ciborowska H., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
  2. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
  3. Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J., Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmakologia Polska, 2/2018.
Polecane produkty: