Synbiotyki to preparaty zawierające w składzie zarówno probiotyk, jak i prebiotyk. Stosowanie ich wpływa na szybsze przywrócenie pożądanego składu flory jelitowej.
Charakterystyka synbiotyków
Synbiotyki stanowią połączenie w jednym preparacie prebiotyku i probiotyku o synergistycznym działaniu. Aby pojąć fizjologię tych produktów warto wiedzieć czym są jego składowe.
Probiotyki to wyspecjalizowane szczepy żywych drobnoustrojów – zwykle bakterii, ale niekiedy i drożdży, które po spełnieniu licznych warunków mogą zostać dodane do żywności. Bakterie probiotyczne między innymi muszą posiadać zdolność przetrwania w niekorzystnych warunkach panujących w układzie pokarmowym. Dodatkowo muszą korzystnie wpływać na zdrowie i nie mogą szkodzić. Probiotyki przede wszystkim normalizują prawidłową mikroflorę jelitową, wpływając na jakość, liczbę i stosunek poszczególnych bakterii w układzie pokarmowym.
Z kolei prebiotyki to substancje powszechnie występujące w świecie roślin, np. oligosacharydy. Stanowią one pożywkę dla bakterii probiotycznych. Oznacza to, że prebiotyki powodują wybiórczą stymulację wzrostu lub aktywności ograniczonej liczby bakterii żyjących w jelicie grubym. W efekcie wpływa to korzystnie na zdrowie gospodarza.
Jak zatem widać, połączenie obu elementów jest kombinacją bardzo korzystną dla konsumenta.
Działanie synbiotyków
Synbiotyki przyczyniają się do zmniejszenia stężenia niepożądanych metabolitów w organizmie człowieka, unieczynnienia nitrozoamin oraz substancji kancerogennych. Dodatkowo przeciwdziałają procesom gnilnym zachodzącym w jelitach. Badania wykazały, że regularne przyjmowanie synbiotyków warunkuje szybkie namnażanie się dobrych bakterii i jednocześnie redukuje szkodliwą mikroflorę. Ich stosowanie może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu schorzeń układu pokarmowego, w tym zaparć i biegunek o różnej etiologii. Wpływają korzystnie na zdrowie między innymi poprzez redukcję poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Suplementacja probiotykami poprawia wchłanianie wielu składników odżywczych, w tym pierwiastków takich jak:
Dostępne synbiotyki
Do grupy synbiotycznych produktów zalicza się np. napoje owocowe zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.
Należy wiedzieć, że na polskim rynku aptecznym żaden synbiotyk nie został zarejestrowany jako produkt leczniczy. Ponadto preparaty synbiotyczne mają wielokrotnie mniejszą dawkę prebiotyków, najczęściej mniej niż 1 g. Dlatego warto zastanowić się nad własnymi oczekiwaniami. Jeśli suplementacja nie wiąże się z terapią żadnej choroby, zaś ma działać profilaktycznie i celem poprawy samopoczucia, warto sięgnąć po synbiotyk. Jeśli jednak celem jest np. wspomaganie leczenia zespołu jelita drażliwego, warto zainwestować w celowany probiotyk i przyjmować go wraz z żywnością prebiotyczną.
Najczęściej w synbiotykach łączy się korzystne mikroorganizmy z inuliną lub włóknami fasoli.
Dlaczego warto?
Synbiotyki, mimo mniejszej ilości wykorzystanych bakterii probiotycznych, wpływają korzystnie na fizjologię dróg pokarmowych. Środowisko wewnętrzne panujące w tym układzie (między innymi obecność soli żółciowych czy kwasowość żołądka) skutecznie ograniczają przeżywalność mikroorganizmów dostarczanych doustnie. Obecność substancji prebiotycznych w połączeniu z probiotykiem wpływa na namnażanie się i zwiększenie aktywności bakterii, które zasiedliły światło jelit, przez co można powiedzieć, że działają silnie stymulująco na te drobnoustroje.
Bibliografia
- Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
- Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J., Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmakologia Polska, 2/2018.
- Ciborowska H., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Zostaw komentarz