Współcześnie częstym problemem układu pokarmowego jest leniwe jelito, czyli spowolniony pasaż jelitowy. Na jego wystąpienie wpływa wiele czynników, większość jednak wiąże się z nieprawidłowym stylem życia. Jak wiadomo, prawidłowa czynność jelit jest niezwykle ważna do zachowania ogólnego zdrowia fizycznego i psychicznego organizmu. Wystąpienie jakichkolwiek problemów jelitowych wskazuje na konieczność szybkiej diagnostyki i terapii.
Przyczyny syndromu leniwego jelita
Najczęstszą przyczyną wystąpienia jelita leniwego jest brak ruchu w połączeniu z nieodpowiednią dietą. Niestety, żyjemy w czasach, gdy praca zdalna i siedzący tryb życia staje się normą. Coraz więcej osób spędza większość dnia w pozycji siedzącej, decydując się na aktywność jedynie 3 razy w tygodniu po 45 minut. To zbyt mało, aby utrzymać organizm w pełnej sprawności. Również nasze jelita potrzebują więcej bodźców.
Dodatkowo – choć coraz popularniejsze staje się zdrowe odżywianie – mamy tendencję do sięgania po niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone obiady. Na porządku dziennym są fast-foody, które nie tylko spowalniają pasaż jelitowy, ale i zwiększają ryzyko chorób serca czy prowadzą do otyłości.
Jak objawia się leniwe jelito?
Do objawów leniwego jelita można zaliczyć:
- wzdęcia;
- uczucie ciężkości w brzuchu;
- zaparcia;
- napięcie w obrębie jamy brzusznej;
- ociężałość, spowolnienie reakcji ruchowej.
Pierwszym odruchem przy pogarszających się zaparciach jest sięganie po środki przeczyszczające. Dają one jednak jedynie chwilową ulgę, ponieważ zaparcia w związku z brakiem zmiany stylu życia, szybko powracają. Na dłuższą metę farmaceutyki spowodują wyłącznie podrażnienie błony śluzowej jelit, a więc wzmożenie przykrych dolegliwości.
Leniwe jelito – leczenie
W związku z tym, że syndrom leniwego jelita wiąże się głównie ze stylem życia, terapia będzie opierać się na jego modyfikacji. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na codzienną dietę. Wyklucza się produkty mogące powodować zatwardzenia, tłuste i przetworzone pokarmy oraz słodycze. Warto natomiast sięgać po produkty przyspieszające pasaż jelitowy, czyli:
- siemię lniane – uszczelnia powierzchnię jelit, chroni błonę śluzową przed szkodliwymi, uszkadzającymi czynnikami oraz w dużym stopniu poprawia perystaltykę jelit;
- płatki owsiane – jako cenne źródło błonnika pokarmowego, wiążącego masy kałowe i pozwalającego je efektywnie wydalać z organizmu;
- jabłka i wszelkie owoce, które spożywamy ze skórką – także ze względu na zawartość błonnika, którego jest najwięcej właśnie tuż pod skórką;
- kiszonki, fermentowane przetwory mleczne – posiadają w swoim składzie bakterie probiotyczne, które wspierają naturalną mikroflorę jelitową i redukują niekorzystny wpływ bakterii gnilnych.
Nie tylko zmiana diety jest ważna w leczeniu jelita leniwego. Jelita znacznie lepiej pracują podczas regularnych aktywności fizycznych. Najlepiej zdecydować się na taką aktywność codziennie – mogą to być nawet spacery, jazda na rowerze czy joga. Miłośnicy bardziej energicznych aktywności mogą zapisać się na kurs tańca lub uprawiać jogging. Jeśli codzienna aktywność z różnych powodów nie jest możliwa, pamiętajmy, aby wplatać ją do codziennych czynności:
- korzystaj ze schodów zamiast z windy;
- tuż po wstaniu z łóżka wykonaj kilka rozciągających ćwiczeń;
- wykonaj krążenia miednicą podczas mycia naczyń czy ścierania kurzy;
- jeśli odległość na to pozwala, na zakupy wybierz się rowerem, a nie samochodem. Korzystaj również z komunikacji miejskiej kosztem rezygnacji z wygodnych samochodów.
Syndrom leniwego jelita nie musi być problemem uniemożliwiającym normalne funkcjonowanie organizmu. Wszystko zależy od nas samych.
Polecane produkty:Zobacz również: Jak poprawić pracę jelit?
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Bujko J., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
- Ostrowska L., Dietetyka. Kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
- Panasiuk A., Kowalińska J., Mikrobiota przewodu pokarmowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Zostaw komentarz