Probiotyki to preparaty zawierające korzystne szczepy bakterii probiotycznych, a te z kolei korzystnie wpływają na wiele schorzeń, m.in. zaparcia, grzybicę, biegunki, depresję czy zaburzenia odporności.

Probiotyki na grzybicę

Czym jest grzybica?

Grzybica to choroba wywołana patologicznymi grzybami, które atakują organizm człowieka. Uznaje się, że do zakażenia muszą występować czynniki predysponujące – wrodzone, nabyte lub środowiskowe.

Omawiając grzybice należy wspomnieć o kandydozie, którą powodują drożdżaki z rodzaju Candida. Do tej pory opisano około 200 rodzajów grzybów z tej rodziny. Około 15 z nich oddziałuje negatywnie na zdrowie człowieka.

W medycynie wyróżnia się 2 podstawowe rodzaje grzybic:

  • powierzchniowy – zmiany grzybicze zauważa się na skórze i paznokciach;
  • układowe – zakażenia takie wykazują wysoką oporność na większość leków.

Inny podział wyróżnia 3 rodzaje grzybicy w zależności od grupy patogenów, które ją wywołały. Są to:

  • dermatofity – grzyby wykazujące tendencję do zajmowania skóry, włosów i paznokci;
  • grzyby drożdżopodobne – najczęściej patologiczne zmiany dotyczą błon śluzowych;
  • grzyby pleśniowe – prowadzą do rozwoju zmian chorobowych w warunkach szczególnie do tego predysponujących.

Ze względu na fakt, że grzybica rozwija się przede wszystkim wówczas, gdy istnieją czynniki zwiększające częstość jej występowania, lepiej zapobiegać tej chorobie niż ją leczyć. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na korelację między odpornością organizmu i czynnością mikroflory jelitowej a rozwojem choroby.

Mikroflora jelitowa a grzybica

Naturalna flora bakteryjna przewodu pokarmowego (głównie jelit) stanowi czynnik hamujący namnażanie się patogennych grzybów. Dodatkowo wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu, ponieważ wspiera odporność. To właśnie mikroflora jelitowa warunkuje wchłanianie cennych składników pokarmowych i zapobiega nadmiernemu przenikaniu toksyn do krwi. Poprawia również trawienie, zmniejsza objawy dyspeptyczne i poprawia samopoczucie. Właśnie dlatego mówi się, że zdrowie całego organizmu człowieka pochodzi z jelit.

Wszelkie zaburzenia eubiozy układu pokarmowego prowadzą do niedoborów witaminowych. Przyjmowane wraz z pokarmem lub suplementowane minerały, witaminy i inne składniki nie są w pełni przyswajane. To natomiast zmniejsza ogólną odporność organizmu wobec zakażeń grzybiczych.

Podsumowując, regularne przyjmowanie probiotyków zwiększa ogólną odporność organizmu i tym samym zmniejsza ilość czynników predysponujących do rozwoju licznych schorzeń, w tym tych związanych z zakażeniem grzybami. Prawidłowa czynność mikroflory jelitowej w dużym stopniu sprzyja profilaktyce grzybicy. Suplementacja probiotykami wskazana jest również podczas istniejących już zakażeń. Wybór probiotyku warto skonsultować z lekarzem, choć są to preparaty bezpieczne i nie powodujące skutków ubocznych.

Jakie probiotyki na grzybicę?

Badania wykazały, że bakterie z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus i Bacteroidetes zapobiegają tworzeniu się sprzyjającego dla patogenów środowiska. Odpowiednia ilość wspomnianych bakterii probiotycznych oraz optymalne proporcje zapobiegają rozwojowi niekorzystnych grzybów.

Probiotyki zawierające w swoim składzie szczepy Lactobacillus reuteri odbudowują uszkodzoną, słabą mikroflorę jelitową do tego stopnia, że hamują rozwój grzybów Candida albicans, które przyczyniają się do rozwoju kandydozy.

Zobacz również: Probiotyki na odporność.

Bibliografia

  1. Trzmiel D., Lis-Święty A., Bergler-Czop B., Klinika zakażeń grzybiczych skóry i jej przydatków w praktyce lekarza rodzinnego – problem ciągle aktualny, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 4/2011.
  2. Kądziela-Wypyska G., Miturska R., Wawrzycki B., Chodorowska G., Profilaktyka i leczenie grzybic, Medycyna Rodzinna, 5/2004.
  3. Jopkiewicz S., Suplementacja wspomagająca profilaktykę i leczenie kandydozy, Hygeia Public Health, 2/2017.
Polecane produkty: