Szczególnie w okresie jesienno-zimowym pada pytanie – jak wzmocnić organizm po chorobie? Zawsze warto znać domowe, bezpieczne i całkowicie naturalne metody, które wesprą osłabiony układ immunologiczny. Przyczyn osłabienia może być wiele, a stosowane metody powinny brać pod uwagę wiek chorego, rodzaj schorzenia oraz jego intensywność. Oczywiście istnieje kilka uniwersalnych sposobów na wzmocnienie organizmu.

Jak wzmocnić organizm po chorobie

Jak objawia się osłabienie organizmu?

Co rozumiemy przez pojęcie osłabionego organizmu? Otóż po chorobie bardzo często doświadczyć można następujących objawów i konsekwencji:

  • spadek odporności, zwiększone ryzyko złapania kolejnych infekcji;
  • uczucie ciągłego zmęczenia;
  • brak motywacji do działania;
  • senność lub problemy ze snem (np. sen przerywany, płytki);
  • pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • ogólne złe samopoczucie.

Przyczyn może być natomiast bardzo wiele – od różnorakich chorób przewlekłych i nawracających, do ostrych infekcji, zatruć pokarmowych czy przedawkowania leków. Do osłabienia organizmu przyczynia się brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta i wszechobecny stres. Wiele chorób pojawia się sezonowo – wówczas spadek odporności i osłabienie zauważa się wczesną wiosną lub jesienią. Bez względu na przyczynę organizm należy wspomóc – tak od środka, jak i od zewnątrz.

Jak wzmocnić organizm po chorobie dietą?

Przede wszystkim należy skupić się na odpowiedniej, zbilansowanej diecie. To ona w największym stopniu wpływa na poprawę odporności. Po chorobie często miewamy niedobory pokarmowe, co wiąże się z przyjmowaniem antybiotyków, spadkiem apetytu lub bólami brzucha. Warto więc spożywać wyłącznie dania, które dostarczają nam cennych składników odżywczych. Wskazane są sałatki warzywne, świeże owoce, koktajle warzywno-owocowe, pieczone ryby, chude mięso drobiowe czy produkty pełnoziarniste. Oczywiście konieczne jest uzupełnianie wody (przynajmniej 1,5 l dziennie). Wspomagająco warto sięgnąć po suplementy diety, które posiadają w składzie wiele cennych związków. Są to m.in.:

W okresie pochorobowym dobrym pomysłem będzie przyjmowanie suplementów celowanych na wsparcie odporności:

  • witamina C, acerola;
  • jagody goji;
  • wyciągi z czarnego bzu;
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6;
  • preparaty z wyciągami roślinnymi;
  • probiotyki (które dodatkowo odbudowują zaburzoną mikroflorę jelitową);
  • propolis.

Zobacz również: Jak przyjmować probiotyki?

Do cennych produktów wspierających organizm po chorobie należą także:

  • czosnek i cebula;
  • miód;
  • szczypior, natka pietruszki;
  • jagody;
  • jabłka;
  • cynamon, kurkuma, pieprz ziołowy i inne przyprawy;
  • papryka;
  • imbir;
  • rośliny strączkowe;
  • pestki i nasiona.

Warto wprowadzić je do dań głównych. Wskazane jest natomiast unikanie nadmiaru cukrów prostych, ciężkich i smażonych potraw oraz alkoholu.

Inne sposoby na wzmocnienie organizmu

Do skutecznych metod wzmacniających odporność zaliczamy odpoczynek w połączeniu z aktywnością fizyczną. Brzmi dziwnie? Wcale nie – organizm po chorobie wymaga regeneracji, a więc snu i relaksu. Jednak regeneracja jest znacznie intensywniejsza, jeśli dodamy do tego spokojną aktywność fizyczną. Poprawia się bowiem krążenie krwi, a więc i usuwanie toksyn oraz odżywienie wszystkich komórek. Także układu immunologicznego. Oczywiście nie chodzi o bieganie w deszczu czy morsowanie tuż po chorobie, lecz o spacery, przejażdżkę rowerem, rozciąganie, jogę bądź pływanie. W okresie tuż po chorobie unikajmy stresu, przemęczania się i niewysypiania – organizm jest słaby, a więc i podatny na ponowne zachorowania.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2017.
  2. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.