Wiele osób dbających o zdrowie czy urodę zastanawia się, kiedy można przyjmować probiotyki. Probiotyki to suplementy diety lub środki lecznicze coraz popularniejsze w naszym kraju. Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów coraz częściej wiąże się ogólne zdrowie i wygląd ze stanem jelit i układu pokarmowego.

 

Mikroflora jelitowa

Układ pokarmowy człowieka zasiedla wiele drobnoustrojów i bakterii. Tak zwana mikroflora jelitowa jest konieczna, aby trawienie przebiegało w sposób prawidłowy oraz aby cenne składniki odżywcze były w pełni przyswajane. Mikroflora jelitowa odpowiada również za odporność całego organizmu i chroni przed przenikaniem toksyn czy patogenów do ustroju przez błonę jelit. Jeśli bakterie zasiedlające układ pokarmowy mają odpowiedni skład i liczebność, proces trawienia i pasaż jelitowy są prawidłowe. Innymi słowy – nie doskwierają nam wzdęcia, nudności, biegunki czy zaparcia. Najnowsze badania wykazały, że prawidłowa mikroflora jelitowa zmniejsza objawy alergii, trądziku i innych chorób cywilizacyjnych.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to mikroorganizmy posiadające pewne specyficzne właściwości. Przede wszystkim, po doustnej podaży muszą kolonizować jelita i wywoływać korzystne skutki zdrowotne. Ponadto probiotyki muszą być przebadane, pochodzić od człowieka, nie szkodzić i nie powodować żadnych skutków ubocznych.

Probiotyki są dostępne jako suplementy diety lub środki lecznicze. Mogą mieć różną formę, zazwyczaj kapsułek i tabletek. Probiotykami nazywamy również naturalną żywność, która w swoim składzie zawiera pewne ilości bakterii probiotycznych. Są to między innymi kiszonki, fermentowane napoje mleczne czy zakwas.

Kiedy przyjmować probiotyki?

Naturalna żywność probiotyczna powinna być stałym elementem diety każdego człowieka, który nie wykazuje ku temu przeciwwskazań. Przykładowo, napoje mleczne mogą wywołać skutki uboczne u osób uczulonych na laktozę. Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, każdy z nas powinien regularnie sięgać po naturalne jogurty, maślankę, kefir. Na naszych stołach powinien gościć również żur na zakwasie czy ogórki kiszone jako dodatek do obiadu.

Kiedy jednak zdecydować się na dodatkową suplementację probiotykami? Można wyróżnić kilka sytuacji, kiedy probiotykoterapia jest wręcz wskazana. Należy jednak wiedzieć, czy sięgnąć po leki czy suplement diety.

Przyjmowanie antybiotyków

Probiotyki należy przyjmować podczas kuracji antybiotykami, ponieważ antybiotyki niszczą nie tylko szkodliwe bakterie chorobotwórcze, ale również przyjazną mikroflorę układu pokarmowego. Probiotyki należy więc przyjmować przed, w trakcie i około tygodnia po zakończeniu przyjmowania antybiotyków. Przy antybiotykoterapii zazwyczaj wystarczą suplementy diety, choć lekarze często przepisują również środki lecznicze na bazie probiotyków.

Przewlekłe choroby układu pokarmowego

Choroby układu pokarmowego (szczególnie jelit), takie jak:

Wymagają przyjmowania probiotyków pod postacią leków. Wykazano, że taka terapia w dużym stopniu łagodzi intensywność objawów chorobowych oraz wpływa na zmniejszenie ich częstotliwości. To z kolei znacznie poprawia jakość życia chorych. Probiotyki stanowią dziś nieodłączny element leczenia wielu chorób układu pokarmowego, zwłaszcza jeśli są to dolegliwości przewlekłe.

Dolegliwości trawienne

Dolegliwości takie jak:

  • zgaga;
  • wzdęcia po spożyciu ciężkostrawnych posiłków;
  • biegunka spowodowana stresem, podróżą czy spożyciem nieodpowiednich pokarmów;
  • chwilowe zaparcia;
  • niestrawność.

Można skutecznie załagodzić przyjmowaniem probiotyków. Jeśli znamy swój organizm i wiemy, że przy dużym stresie towarzyszą nam dolegliwości trawienne, kilka dni przed planowanym stresującym wydarzeniem warto rozpocząć suplementację probiotykami. Suplementy probiotyczne są bezpieczne, dlatego mogą być stosowane przez dłuższy czas. Jeśli borykamy się z niestrawnościami po spożyciu niektórych pokarmów, również można przyjmować probiotyki. W każdym przypadku wskazana jest regularność. Jednorazowe spożycie suplementu nie przyniesie żadnych rezultatów.

Probiotyki dla dzieci

Probiotyki często są polecane dzieciom, szczególnie niemowlętom urodzonym poprzez cięcie cesarskie. Dlaczego tak się dzieje? Dziecko rodzące się w sposób naturalny ma kontakt z wydzielinami i bakteriami probiotycznymi matki. Dzięki temu bakterie te kolonizują układ pokarmowy dziecka i wspierają jego zdrowie. Przy cięciu cesarskim dziecko nie ma możliwości nabycia tego typu odporności, a jego mikroflora rozwija się znacznie później. Wówczas warto wspierać niemowlę przy podaży odpowiednich, bezpiecznych probiotyków przeznaczonych dla niemowląt.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Zaremba A., Dobrodziejstwa probiotyków i prebiotyków, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2/2015.
  2. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
  3. Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Postępy Mikrobiologii, 2/2013.
  4. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.