Wiele kobiet zastanawia się, czy stosowane probiotyki w ciąży są bezpieczne i czy nie zaszkodzą rozwijającemu się dziecku. Poniżej przedstawiono wszystkie zalety suplementacji probiotykami przez kobiety w ciąży. Probiotyki zalicza się do środków bezpiecznych.

Probiotyki w ciąży

Wpływ probiotyków na fizjologię pochwy

Probiotyki (przede wszystkim zawierające bakterie z rodzaju Lactobacillus) wspierają fizjologię pochwy poprzez utrzymywanie kwaśnego pH i zapobieganie rozwojom patogennych drobnoustrojów. Dodatkowo probiotyki odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób z zakresu ginekologii i położnictwa, w tym:

  • waginozy bakteryjnej;
  • grzybicy pochwy;
  • infekcji dróg moczowych;
  • chorób przenoszonych drogą płciową.

Badania udowodniły, że regularne przyjmowanie Lactobacillus Rhamnosus i Lactobacillus Fermentum wpływa na poprawę mikroflory bakteryjnej pochwy. Z kolei utrzymanie odpowiedniego środowiska pochwy jest bardzo ważne, nie tylko w trakcie ciąży. Jednocześnie kombinacja wymienionych wyżej szczepów powoduje zmniejszenie kolonizacji pochwy przez patogenne bakterie i grzyby.

Probiotyki w ciąży

W pierwszej kolejności należy omówić korelację probiotyków ze zmniejszaniem ryzyka przedwczesnych porodów. Istnieje mało badań na ten temat, jednak te wykonane do tej pory wskazują, że regularnie stosowane probiotyki mogą powodować zmniejszenie ryzyka przedwczesnego odpływania płynu owodniowego. Ich efekt jest widoczny wówczas, jeśli przedwczesny poród spowodowany jest obecnością Bacterial Vaginosis. Dodatkowo stosowanie probiotyków znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji dróg rodnych w trakcie ciąży. Zwłaszcza, jeśli przyczyną tego są szczepy E. Coli i Streptococcus.

Podczas ciąży bardzo często zauważa się występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego – przede wszystkim nudności czy zaparcia. Z kolei probiotyki znacznie zmniejszają nasilenie i częstotliwość występowania tych objawów.

Na koniec należy wspomnieć, że probiotyki przyjmowane przez matkę mogą powodować liczne korzyści u płodu. Dzieje się tak, ponieważ różne substancje jak antygeny, drobnoustroje, także bakterie probiotyczne wykazują zdolność przenikania przez łożysko. W efekcie kształtują u płodu odporność i metabolizm. Wykazano przy tym, że codzienne przyjmowanie probiotyków miesiąc przed porodem istotnie obniża ryzyko wystąpienia zmian atopowych u dziecka.

Jednocześnie należy wiedzieć, że w przypadku kobiet w ciąży znacznie lepiej sprawdza się mieszanka kilku szczepów drobnoustrojów, niż przyjmowanie wyłącznie jednego szczepu.

Czy probiotyki w ciąży są bezpieczne?

Badania wykazały, że przyjmowanie probiotyków w ciąży nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Prenatalne stosowanie probiotyków jest dobrze tolerowane przez ciężarną i wywołuje korzystny efekt kliniczny.

Dlaczego warto?

Zaleca się szczególną troskę o mikroflorę jelitową kobiet ciężarnych, choć w Polsce wciąż nie jest to odpowiednio propagowane. Kobiety w ciąży powinny również unikać działań mogących negatywnie wpłynąć na skład czy ilość bakterii probiotycznych. Istnieją bowiem dowody, że nieprawidłowa kolonizacja wiąże się z powikłaniami ciąży i może być ich przyczyną. Ponadto, interwencje wpływające na skład mikroflory jelitowej kobiety ciężarnej wpływają także na skład mikroflory narodzonego dziecka.

Bibliografia

  1. Kaźmierska A., Probiotyki – recepta na zdrowie?, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2014.
  2. Szczapa J., Probiotyki w okresie perinatalnym, Postępy Neonatologii, 1/2018.
  3. Woźninakowska E., Piecak K., Paszkowski T., Strategie probiotyczne w ginekologii i położnictwie, Forum Położnictwa i Ginekologii, 2015.
  4. Sadowska-Krawczenko I., Zastosowanie probiotyków w neonatologii, Forum Zakażeń, 7/2016.
Polecane produkty: