Bakteryjne zapalenie jelit to choroba u podłoża której leżą infekcje bakteryjne. Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez żywność, głównie spożycie jaj i mięsa nieznanego pochodzenia. Objawy pojawiają się po 2-3 dniach i mają gwałtowny przebieg. Przy odpowiednim leczeniu rokowania są dobre.

bakteryjne zapalenie jelit

Bakteryjne zapalenie jelit – przyczyny

Jelita są siedliskiem miliardów bakterii o pozytywnym działaniu, zwanych powszechnie mikroflorą jelitową. Odpowiadają one między innymi za szczelność ścian jelit, wchłanianie cennych składników pokarmowych, trawienie oraz reakcje obronne organizmu, zapobiegając przed wnikaniem do krwi patogenów znajdujących się w żywności. Jeśli jednak w obrębie jelit zasiedlą się patogenne bakterie i mikroorganizmy dochodzi do zaburzenia naturalnej równowagi jelitowej i rozwoju stanu zapalnego. Rolę drobnoustrojów w etiopatogenezie zapaleń jelit można rozpatrywać w kilku aspektach:

  • specyficzne, inwazyjne patogeny powodujące zmiany zapalne, podobnie jak w innych zakażeniach jelitowych (teoria infekcyjna);
  • źródła antygenów, które wskutek zaburzeń mechanizmów regulacyjnych układu immunologicznego jelit wzbudzają nieprawidłową, nadmierną reakcję odpornościową z uwolnieniem mediatorów zapalnych prowadzących do uszkodzenia tkanki.

Wśród patogenów branych pod uwagę jako możliwe przyczyny bakteryjnego zapalenia jelit znajdują się m.in. drobnoustroje z rodzaju Salmonella, Pseudomonas, Chlamydia, Yersinia pseudotuberculosis, Listeria monocytogenes czy inwazyjne, przylegające szczepy Escherichia Coli (E. Coli). Bakterie osiedlają się w świetle jelita cienkiego lub jelita grubego i produkując toksyny wpływają negatywnie na stan zdrowia chorego. Czynnikami ryzyka bakteryjnego zapalenia jelit są:

  • niska higiena osobista;
  • spożywanie nieumytych warzyw i owoców, surowych jaj bądź surowego mięsa wątpliwego pochodzenia;
  • bardzo słaba odporność, np. wskutek chorób przewlekłych lub chemioterapii.

Diagnostyką i leczeniem bakteryjnego zapalenia jelit zajmuje się lekarz gastroenterolog.

Bakteryjne zapalenie jelit – objawy

Bakteryjne zapalenie jelit objawia się podobnie jak wiele innych chorób i schorzeń dotyczących układu pokarmowego. Typowymi objawami są bowiem:

  • bóle brzucha;
  • biegunki (znacznie rzadziej zaparcia);
  • utrata apetytu;
  • nagły spadek masy ciała;
  • krwawienia z odbytnicy;
  • nudności i wymioty;
  • osłabienie organizmu;
  • wzmożona męczliwość;
  • stany podgorączkowe.

Zaburzenia wchłaniania sprawiają, że miejsce ma niedożywienie i niedobór składników odżywczych. To zaś przekłada się między innymi na pogorszenie kondycji włosów, skóry i paznokci, gorsze samopoczucie czy bezsenność.

Bakteryjne zapalenie jelit – leczenie

Chorobę rozpoznaje się na podstawie izolacji bakterii z krwi, stolca oraz płynów ustrojowych. Diagnostyka jest bardzo ważna, aby odróżnić ją od innych schorzeń jelit. Terapia ma głównie charakter objawowy, polega na uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Można też podawać leki hamujące skurcze jelit, eliminujące tym samym biegunkę. W niektórych przypadkach zastosowanie ma antybiotykoterapia, jednak nie zawsze. Decyzję o podaży antybiotyków zawsze podejmuje lekarz. Do codziennej diety koniecznie należy jednak wprowadzić probiotyki i naturalną żywność probiotyczną, aby wesprzeć tym samym pozytywne szczepy bakterii probiotycznych.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Radwan P., Radwan-Kwiatek K., Skrzydło-Radomańska B., Rola mikroflory jelitowej w nieswoistych zapaleniach jelit, Przegląd Gastroenterologiczny, 4/2009.
  2. Bartnik W., Zakażenia i nieswoiste zapalenia jelit, Gastroenterologia Kliniczna, 5/2013.
  3. Bartnik W., Wytyczne postępowania w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, Warszawa 2007.