Probiotyk w saszetkach to jedna z ogólnie dostępnych wersji leków i suplementów probiotycznych. Cieszy się dużą popularnością ze względu na łatwość przyjmowania.

Probiotyk w saszetkach

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy (bakterie lub drożdże), które żyją w jelitach i mają kluczowe znaczenie dla ich zdrowia. Można je znaleźć w powszechnie dostępnych produktach spożywczych, np. jogurtach czy innych produktach mlecznych poddanych procesowi fermentacji. Dostępne są również w postaci leków czy suplementów diety, np. jako probiotyk w saszetkach lub kapsułkach. Głównymi,  używanymi w handlu gatunkami są kultury Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum lub L. Casei immunitas.

Wśród głównych wymagań stawianych probiotykom wyróżnia się:

  • pochodzenie mikroorganizmów od człowieka;
  • mikroorganizm musi być izolowany z przewodu pokarmowego wyłącznie zdrowych osób;
  • dokładna identyfikacja diagnostyczna.

Aby preparat probiotyczny mógł zostać dopuszczony do obrotu, jego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania muszą zostać potwierdzone klinicznie.

Jednocześnie wyróżnia się cechy dobrego probiotyku:

  • pochodzenie z materiału uzyskanego od człowieka – najczęściej stolca lub tkanki jelit;
  • odporność na działanie kwasu solnego i żółci;
  • zdolność do przylegania do komórek nabłonka jelitowego i przejściowej kolonizacji przewodu pokarmowego;
  • zdolność do produkcji substancji przeciwdrobnoustrojowych;
  • korzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka;
  • bardzo dobry profil bezpieczeństwa.

Ze względu na duże bezpieczeństwo, praktycznie nie ma przeciwwskazań do przyjmowania probiotyków.

Probiotyk w saszetkach

Probiotyk może być dostępny w różnych postaciach, także w saszetkach. Z saszetek sporządza się zawiesinę, którą następnie należy wypić. To jedna z częściej wybieranych form, zwłaszcza wśród dzieci. Młodzi pacjenci często niechętnie podchodzą do przyjmowania probiotyków w kapsułkach czy tabletkach i mają z tym trudność. Probiotyk w saszetkach poleca się również wszystkim osobom wykazującym problemy podczas przełykania.

Probiotyk w saszetkach może być zarówno jednoszczepowy, jak i wieloszczepowy. Preparaty zawierające wiele szczepów bakterii probiotycznych mogą korzystnie oddziaływać na stan bariery jelitowej, wpływając na ogólny stan zdrowia. Z kolei probiotyki jednoszczepowe są najczęściej stosowane w terapii celowanej (konkretnie w leczeniu jednego schorzenia).

Jak przyjmować probiotyk w saszetkach?

Probiotyk tego typu przyjmuje się raz lub dwa razy dziennie, w zależności od zapotrzebowania. Zawartość saszetki należy rozpuścić w letniej wodzie lub innym letnim płynie (np. mleku). Nie należy wykorzystywać celem rozpuszczenia preparatu żadnych gazowanych czy gorących napojów. Produkt spożywa się od razu po przygotowaniu – nie należy odkładać rozmieszanej zawiesiny na później.

Działanie

Suplementy probiotyczne działają przez ponowną kolonizację jelita cienkiego i wypieranie bakterii patogennych, powodujących chorobę. Tym samym wzmacniają lub przywracają równowagę flory jelitowej. W ten sposób mogą wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w ochronie przed infekcją przewodu pokarmowego oraz górnych dróg oddechowych. Mogą również poprawić zdrowie jelit i zwiększyć biodostępność składników odżywczych.

Przegląd randomizowanych badań kontrolowanych wykazał, że probiotyki skutecznie zapobiegają infekcjom górnych dróg oddechowych i pomagają skrócić czas stosowania antybiotyków w porównaniu z placebo. Obiecującym kierunkiem badań może być stosowanie probiotyków celem zmniejszenia stanu zapalnego. To szczególnie istotne w przypadku leczenia antybiotykami, które mogą zaburzać naturalną równowagę mikrobioty jelitowej.

Podsumowując, regularne spożywanie żywności probiotycznej lub suplementacja probiotykami pomaga zachować zdrowie dróg pokarmowych, a zatem i całego organizmu. Jednocześnie przy suplementacji zmniejsza się ryzyko powstawania objawów żołądkowo-jelitowych, a także nasilenie już występujących. Probiotykoterapia jest jedną z metod leczenia wielu schorzeń – nie tylko układu pokarmowego. Można po nią sięgnąć także przy problemach skórnych, częstych przeziębieniach czy zaburzeniach emocjonalnych.

Bibliografia

  1. Frączek B., Krzywański J., Krzysztofiak H., Dietetyka sportowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Polecane produkty: