Częste pytanie z zakresu zdrowego odżywiania oraz suplementacji brzmi “kiedy brać probiotyk“? Z całą pewnością bowiem probiotyki mogą wesprzeć zdrowie człowieka i poprawić jego ogólny stan zdrowia.

Kiedy brać probiotyk

Kiedy brać probiotyk?

Po probiotyki należy sięgnąć przede wszystkim wówczas, gdy rozwija się dolegliwość układu pokarmowego. Żywność probiotyczna lub doustne suplementy mogą zmniejszyć nasilenie objawów chorobowych lub w niektórych przypadkach wydłużyć okres remisji. Należy jednak pamiętać, że bakterie probiotyczne są szczepozależne, co oznacza, że terapia powinna być celowana.

Biegunki

Wykazano, że probiotyki dobrze sprawdzają się przy leczeniu biegunek różnego pochodzenia, w tym biegunki:

  • ostrej infekcyjnej – probiotyki mogą skrócić czas trwania takiej biegunki nawet o 1 dzień, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci;
  • szpitalnej – w przypadku dzieci najczęściej pojawia się biegunka rotawirusowa po 2 dobach od przyjęcia do szpitala. Probiotyki zmniejszają ryzyko rozwoju tej dolegliwości;
  • związanej ze stosowaniem antybiotyków – przyczyną biegunki może być stosowanie jakiegokolwiek antybiotyku. Środki probiotyczne zmniejszają ryzyko rozwoju biegunki podczas antybiotykoterapii aż o połowę;
  • podróżnych – omawiane środki mogą zapobiegać rozwojowi biegunek pojawiających się u osób podróżujących do krajów rozwijających się o niskim standardzie sanitarnym.

Schorzenia jelita cienkiego

Najczęściej sugeruje się suplementowanie probiotyków przy zespole jelita drażliwego. Przyczyna choroby jest wieloczynnikowa, jednak sporą rolę odgrywa zaburzenie ilościowe i jakościowe mikroflory jelitowej. Probiotyki mogą w znacznym stopniu zmniejszać nasilenie objawów chorobowych, takich jak biegunki, wzdęcia czy ból brzucha.

Schorzenia jelita grubego

Dysbioza jelita grubego polega na zwiększeniu się liczby jednych bakterii kosztem zmniejszenia innych, przez co zauważa się znaczną dysproporcję i brak równowagi pomiędzy poszczególnymi szczepami. Wykazano, że niektóre bakterie probiotyczne produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, dzięki czemu obniżają pH w jelicie grubym i stymulują jego motorykę. W efekcie dochodzi do przyspieszenia pasażu stolca.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego stało się tematem wielu badań. Po ich wykonaniu można śmiało potwierdzić, że niektóre drożdże probiotyczne powodują remisję tej choroby.

Kolejną, wartą omówienia, jednostką chorobową jest zespół Crohna. Wprawdzie nie udowodniono, że stosowanie probiotyków przedłuża okres remisji, jednakże zauważono zmniejszenie nasilenia objawów chorobowych związanych z układem pokarmowym.

Dolegliwości skórne

Regularne przyjmowanie probiotyków przez co najmniej 1 miesiąc zmniejsza nasilenie alergii skórnych i atopowego zapalenia skóry. Przyjmowanie tych środków w okresie prenatalnym i po urodzeniu zapobiega rozwojowi atopowego zapalenia skóry u dzieci obciążonych dużym ryzykiem. Wykazano, że tradycyjna terapia dietą powoduje poprawę u około połowy chorych, przy czym przy probiotykoterapii odsetek ten sięga aż 90%.

Pozostałe wskazania

Probiotyki można brać w wielu różnych sytuacjach. Wymienia się wśród nich również:

  • otyłość – nadwaga i otyłość w większości przypadków rozwijają się przy zaburzeniu składu mikroflory jelitowej. Odpowiednio dobrana terapia celowana może przywrócić tę równowagę. Ponadto bakterie probiotyczne wykazują zdolność syntezy niektórych witamin i poprawy wchłaniania składników pokarmowych, co również ma pośredni wpływ na proces odchudzania;
  • schorzenia układu nerwowego – w niektórych przypadkach (stany lękowe, depresja) probiotyki mogą usprawniać działanie ośrodkowego układu nerwowego i poprawiać ogólne samopoczucie;
  • problemy dentystyczne – probiotyki mogą pośrednio hamować krwawienie z dziąseł oraz redukować martwiczo-wrzodziejące zapalenie dziąseł;
  • kolka niemowlęca – stanowi jedno z częściej występujących zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego u dzieci. Odpowiednie probiotyki znacznie zmniejszają intensywność objawów, przy czym efekty widać było przez cały czas trwania terapii z największym nasileniem w około 7. dniu.

Bibliografia

  1. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
  2. Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., Probiotyki – efekty zdrowotne, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2010.
Polecane produkty: