Dysbakterioza jelitowa to pojęcie odnoszące się do zaburzeń składu, ilości lub jakości korzystnej mikroflory jelitowej. Mikroflorę tę tworzą bakterie probiotyczne, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zaburzenia w jej obrębie przejawiają się pod postacią dolegliwości gastrycznych, obniżenia odporności czy złego samopoczucia.
Przyczyny dysbakteriozy jelitowej
Zgodnie z definicją, dysbakterioza jelitowa jest schorzeniem polegającym na nadmiernym rozplemie bakterii jelita grubego w obrębie jelita cienkiego. Oznacza to, że do jelita cienkiego przedostaje się większa ilość bakterii naturalnie bytujących w jelicie grubym, co nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia. U zdrowej osoby zjawisku temu przeciwdziała niskie pH soku żołądkowego czy obecność zastawki krętniczo-kątniczej. Do przyczyn dysbakteriozy jelitowej można zaliczyć m.in.:
- wady anatomiczne układu pokarmowego, np. zwężenie jelita czy uchyłki;
- niektóre choroby ogólnoustrojowe, np. neuropatia cukrzycowa lub twardzina układowa;
- przetoki jelitowe;
- masywne zakażenia jelitowe;
- chirurgiczne usunięcie zastawki krętniczo-kątniczej;
- nabyte lub wrodzone niedobory odporności.
Czynnikiem zwiększającym ryzyko dysbakteriozy jelitowej jest długotrwała antybiotykoterapia Zwłaszcza, jeśli jednocześnie nie zabezpieczamy się probiotykoterapią.
Jak objawia się dysbakterioza jelitowa?
Rozplem bakterii jelita grubego na obszarze jelita cienkiego powoduje nadmierne zużywanie witamin z grupy B, w szczególności witaminy B12, co może prowadzić nawet do jej niedoborów. Ponadto niepożądane w jelicie cienkim bakterie produkują enzymy, które uszkadzają delikatne kosmki jelitowe odpowiedzialne za wchłanianie cennych składników odżywczych. Objawami są:
- przewlekła, bolesna biegunka, zwykle o charakterze tłuszczowym;
- nagłe zmniejszenie masy ciała;
- niedożywienie, anemia;
- ból brzucha;
- wzdęcia, gazy;
- uczucie przepełnienia w brzuchu.
Dodatkowe objawy zalicza się do grupy tych, które wynikają z niedoborów pokarmowych. Przykładowo, niedobór witaminy D może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka złamań kości, wypadania zębów czy osteoporozy. Z kolei niedobór witaminy A spowoduje kurzą ślepotę. W skrajnych, bardzo poważnych przypadkach dysbakteriozy jelitowej diagnozuje się stłuszczenie wątroby lub zapalenie stawów.
Zobacz również: Probiotyki na jelita.
Przywracanie równowagi mikroflory jelitowej
Jeśli dysbakterioza jelitowa zostanie potwierdzona specjalistycznymi badaniami, należy jak najszybciej podjąć kroki przywracające równowagę. Lekiem pierwszego wyboru jest rifaksymina, jednak to lekarz decyduje o doborze odpowiedniej farmakoterapii. Jednocześnie należy walczyć objawowo z niedoborami witamin poprzez suplementację. Można stosować również cholestyraminę, która wiąże wolne kwasy tłuszczowe i dzięki temu zmniejsza nasilenie biegunek. Konieczne jest przyjmowanie probiotyków, które wpływają na naturalny wzrost i rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej.
Polecane produkty:Zobacz również: Jak poprawić prace jelit?
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Hołderna-Kędzia E., Kędzia B., Działanie preparatów pochodzenia roślinnego na drobnoustroje probiotyczne, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
- Gałęcka M., Basińska A., Bartnicka A., Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka – implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2018.
- Bartnik W., Zakażenia i nieswoiste zapalenia jelit, Gastroenterologia Kliniczna, 2/2013.
Zostaw komentarz