Każdy wie, że probiotyki wpływają korzystnie na jelita. Ich prewencyjne i lecznicze działanie zostało niejednokrotnie udowodnione. Z tego względu żywność probiotyczna, a także suplementy czy leki probiotyczne cieszą się ogromną popularnością.
Czym są probiotyki?
Probiotyki to produkty spożywcze, suplementy diety bądź preparaty farmaceutyczne zawierające określoną ilość bakterii probiotycznych. Są to mikroorganizmy, które kolonizując jelito konsumenta wywierają wszechstronny, korzystny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale także na cały organizm. Aby produkt mógł zostać nazwany probiotykiem, musi spełnić szereg warunków. Mikroorganizmy wykorzystane w trakcie produkcji między innymi:
- muszą wykazywać lecznicze działanie poparte badaniami klinicznymi;
- muszą pochodzić od człowieka;
- nie mogą szkodzić;
- muszą wykazywać zdolność do przetrwania w niekorzystnych warunkach panujących w drogach pokarmowych;
- muszą wykazywać zdolność kolonizacji poszczególnych odcinków dróg pokarmowych.
Jednocześnie ważna jest ilość bakterii probiotycznych w takim produkcie, a także stosunek poszczególnych szczepów względem siebie. Jest to szczególnie ważne w przypadku probiotyków wieloszczepowych, ponieważ wiele szczepów wykazuje działanie antagonistyczne. Ważny jest zatem odpowiedni dobór szczepów mikroorganizmów, aby nawzajem wspierały one swoje funkcje, a nie działały przeciwko sobie.
Wpływ probiotyków na jelita
Probiotyki mogą być stosowane zarówno przez osoby zdrowe w celach prewencyjnych i do ogólnej poprawy stanu zdrowia, a także przez osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia jelit. Uznaje się, że probiotykoterapia powinna być elementem leczenia chorób takich jak biegunki (zarówno ostre, jak i przewlekłe), choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy zespół jelita drażliwego.
Wykazano, że regularnie przyjmowane probiotyki:
- zwalczają lub minimalizują objawy biegunek;
- utrzymują homeostazę mikroflory jelitowej;
- skracają pasaż jelitowy;
- poprawiają czynność układu immunologicznego.
Populacje bakteryjne wchodzące w skład mikrobioty jelitowej warunkują prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz układu odpornościowego. Naruszenie równowagi tej mikrobioty w jelicie skutkuje podtrzymaniem stanu zapalnego w obrębie śluzówki, a w konsekwencji nasileniem objawów klinicznych.
Probiotyki mogą wpływać na mikrośrodowisko jelit, między innymi przez bezpośredni wpływ na reakcję immunologiczną. Polega on na poprawie funkcji bariery śluzówkowej i tym samym uniemożliwia antygenom przenikanie w głąb blaszki właściwej oraz aktywowanie układu immunologicznego. Ponadto bakterie probiotyczne wykazują działanie stymulujące układ odpornościowy błon śluzowych MALT (ang. mucosa associated lymphoid tissue), co wiąże się z aktywizacją mechanizmów odporności naturalnej oraz nabytej przez wytwarzanie cytokin, chemokin, czynników wzrostu oraz immunoglobulin.
Jakie probiotyki na jelita?
Wybór odpowiedniego probiotyku na jelita zależy przede wszystkim od celu głównego konsumenta. Jeśli jest on zdrowy, a celem jest wyłącznie wsparcie czynności jelit, warto sięgnąć po naturalną żywność probiotyczną. Włączenie do codziennej diety jogurtów, kefirów, maślanki, kwaśnego mleka czy innych mlecznych produktów fermentowanych może bardzo korzystnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego.
W przypadku osób cierpiących na przewlekłe schorzenia jelit wskazane będą leki probiotyczne bądź staranie dobrana suplementacja. Po tego typu produkty warto również sięgnąć podczas antybiotykoterapii, przy biegunce, zaparciach czy innych dolegliwościach. W przypadku określonych schorzeń i chorób jelit warto poszukać informacji, które szczepy wpływają korzystnie na konkretną dolegliwość. Inne będą minimalizować objawy biegunek, a inne zlikwidują zaparcia.
Bibliografia
- Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
- Szajewska H., Probiotyki w gastroenterologii – aktualny stan wiedzy (2015), Gastroenterologia Kliniczna, 1/2015.
- Dudzińska E., Rola Lactobacillus Rhamnosus GG w nieswoistych zapaleniach jelit, Zakażenia XXI Wieku, 2/2019.
- Steinka I., Wybrane aspekty stosowania probiotyków, Annales Academiae Medicae Gedanensis, 41/2011.
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Zostaw komentarz