Co jeść na chory żołądek i jelita, aby dodatkowo nie podrażniać osłabionych struktur układu pokarmowego, a jednocześnie zaspokoić głód i dostarczyć wszelkich niezbędnych do regeneracji składników odżywczych? Zazwyczaj przy chorobach żołądka, jelit i całego układu pokarmowego zaleca się dietę lekkostrawną, ponieważ nie obciąż ona organizmu. Warto pamiętać także o nawodnieniu organizmu i wsparciu mikroflory jelitowej.

Co jeść na chory żołądek i jelita?

Co jeść na chory żołądek i jelita?

W przypadku chorób żołądka i jelit warto sięgnąć po dietę lekkostrawną, która powinna jednak dostarczać do organizmu wszystkich składników odżywczych w takiej samej ilości co dieta podstawowa stosowana dotychczas. W pierwszej kolejności zwraca się uwagę na obróbkę żywności. Wskazane są: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie. Unikamy natomiast smażenia i grillowania na ogniu. Do produktów spożywczych dozwolonych na diecie lekkostrawnej należą:

  • kefir, maślanka, mleko poniżej 2% zawartości tłuszczu;
  • soki owocowe i warzywne robione własnoręcznie;
  • herbaty ziołowe;
  • chleb i bułki pszenne lub graham;
  • chude mięso (młoda wołowina, kurczak, indyk, królik), chude ryby (lin, okoń, szczupak, morszczuk, dorsz, pstrąg) i chude wędliny;
  • krupnik, chudy rosół, zupy warzywne i kremowe;
  • chude twarogi;
  • ziemniaki;
  • ryż;
  • cienkie makarony;
  • risotto;
  • warzywa – dynia, marchew, pietruszka, seler, pomidory;
  • owoce – jagodowe, bez pestek, banany, jabłka, brzoskwinie, morele.

Z owoców i warzyw należy unikać warzyw kapustnych, wzdymających, cebulowych, czereśni, gruszek, daktyli oraz fig. Na bazie dozwolonych produktów spożywczych można przygotować niezwykle smaczne, zdrowe i nieobciążające układu pokarmowego posiłki.

Żywienie w chorobach układu pokarmowego – rady

Bez względu na to, czy choroba żołądka i jelit jest przewlekła czy jedynie chwilowa, warto przestrzegać poniższych zaleceń:

  • spożywanie posiłków o stałych porach;
  • spożywanie mniejszych porcji a częściej, kosztem dużych porcji spożywanych rzadko, co obciąża żołądek;
  • odstawienie używek – kawy, alkoholu, mocnej herbaty, papierosów;
  • dokładne przeżuwanie każdego kęsa pokarmowego, jedzenie bez pośpiechu, w pozycji siedzącej i zrelaksowanej;
  • sięganie jedynie po produkty naturalne i ekologiczne.

Ważne jest nawodnienie organizmu, zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach. Zaleca się picie przynajmniej 1,5 l wody dziennie, przy biegunkach zaś przynajmniej 2 l.

Czego unikać?

Przede wszystkim należy unikać żywności wysoko przetworzonej, zawierającej dużą ilość sztucznych barwników i konserwantów. Przeciwwskazane są także w większości cukry proste i napoje gazowane, które ze względu na zawartość dwutlenku węgla podrażniają błony śluzowe żołądka i jelit. Do pokarmów zabronionych zalicza się więc słodycze, słone przekąski, fast-foody czy kupne dania gotowe do podgrzania w mikrofalówce czy piekarniku. Na liście żywności przeciwwskazanej przy chorobach żołądka i jelit znajdują się także:

  • marynaty;
  • ostre przyprawy;
  • potrawy wędzone;
  • kwaśne soki;
  • alkohol;
  • dania zbyt zimne lub zbyt gorące.

Produkty takie jak suszone owoce, nieoczyszczone kasze czy surowe warzywa i owoce zawierają sporą ilość błonnika, dlatego będą skuteczne przy zaparciach, lecz obciążające przy chorobach błony śluzowej żołądka. Dobrym rozwiązaniem w przypadku chorób przewlekłych jest skorzystanie z pomocy doświadczonego dietetyka klinicznego.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Ostrowska L., Dietetyka. Kompendium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
  2. Bujko J., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
  3. Panasiuk A., Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018.