Dieta likwidująca wzdęcia wpływa na perystaltykę jelit oraz kondycję całego układu pokarmowego, przez co zmniejsza uczucie ciężkości w brzuchu i niweluje objawy niestrawności. Warto wiedzieć, że w układzie pokarmowym człowieka występuje pewna ilość gazów, jednak zwykle nie przekracza ona 200 ml. To naturalne zjawisko. Problemem jest sytuacja, w której ilość ta znacznie wzrasta.

Dieta likwidująca wzdęcia

Skąd biorą się wzdęcia?

W dużej mierze obecność gazów zależy od naszej codziennej diety. Do ich wystąpienia przyczynia się spożywanie produktów zawierających łatwo fermentujące węglowodany. Są to m.in. rośliny strączkowe, grzyby, cebula, czosnek, gruszki, jabłka. Powodem jest również zbyt łapczywe spożywanie posiłków, ponieważ połykamy wówczas znaczną ilość powietrza. Każdy kęs powinien być dokładnie pogryziony i powoli połknięty. Nie należy się śpieszyć.

Niekiedy wzdęcia i gazy towarzyszą przewlekłych chorobom układu pokarmowego oraz alergiom pokarmowym. Mowa między innymi o zespole jelita drażliwego, chorobie Leśniowskiego-Crohna czy celiakii.

Zobacz również: Dysbakterioza jelitowa.

Dieta likwidująca wzdęcia – zasady

Dieta likwidująca wzdęcia opiera się na kilku bardzo ważnych filarach obejmujących:

  • dokładne i powolne rozdrabnianie każdego kęsa;
  • jedzenie 4-5 posiłków dziennie o stałej porze;
  • wypijanie minimum 2 l wody dziennie;
  • wprowadzenie suplementacji probiotykami i prebiotykami;
  • zaprzestanie palenia papierosów.

Warto sięgać po następujące produkty spożywcze:

  • fermentowane produkty mleczne – kefir, maślanka, jogurty;
  • otręby pszenne;
  • niewielkie ilości bananów, mandarynek, winogron;
  • marchew, sałata, dynia;
  • chude mięso i chude ryby;
  • biały ryż, ziemniaki, kasza jaglana;
  • niewielkie ilości jaj.

Ostrożność należy zachować w stosunku do jaj, a zwłaszcza żółtek, w których znajdują się związki siarki. To istotne, ponieważ w większych ilościach mogą powodować nieprzyjemnie pachnące gazy oraz uciążliwe wzdęcia. Przy wzdęciach zaleca się także sięgnięcie po ziołowe napary zmniejszające tę dolegliwość. Dobrze sprawdzą się koper włoski, mięta pieprzowa, anyż, kmin zwyczajny, rumianek pospolity czy prawoślaz lekarski.

Zobacz również: Ćwiczenia na wzdęcia.

Czego unikać?

Przede wszystkim należy unikać niektórych obróbek termicznych, takich jak smażenie czy pieczenie z użyciem tłuszczu. Odnoście poszczególnych produktów spożywczych – gdy niestrawność pojawi się po spożyciu danego pokarmu, warto powtórzyć próbę spożycia go po kilku dniach, zanim na stałe wyeliminujemy do z jadłospisu. Należy unikać produktów powodujących wzdęcia i nasilających ich przebieg, czyli:

  • alkoholu;
  • słodyczy;
  • fast-foodów;
  • orzechów, suszonych owoców;
  • serów pleśniowych;
  • ostrych przypraw;
  • niektórych warzyw – szczególnie kapusty, grochu, fasoli, szparagów i bobu;
  • pełnoziarnistego pieczywa, makaronów i grubych kasz.

Są to uniwersalne produkty powodujące wzdęcia. W wielu przypadkach reszta produktów spożywczych jest już kwestią indywidualną. Oznacza to, że zjawisko gazów i wzdęć zależy już od predyspozycji układu pokarmowego poszczególnej osoby. Częstym powodem wzdęć jest laktoza, dlatego osoby przyjmujące jakiekolwiek leki i suplementy diety powinny sprawdzić, czy nie zawierają one w składzie tego związku.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Adrych K., Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, Varia Medica, 2/2019.
  2. Gumiela D., Postępowanie dietetyczne u osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS), Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2020.