Najlepszy probiotyk to taki, który będzie dobrany indywidualnie do potrzeb konsumenta. Przykładowo, niektóre szczepy bakterii czy drożdże wykazują większą aktywność przy zmniejszaniu biegunek, zaś inne będą lepiej sprawdzać się przy leczeniu zaparć. Wszystko zależy zatem od tego, jaki cel zdrowotny posiada konsument.

Najlepszy probiotyk

Charakterystyka probiotyków

Probiotyki to żywe mikroorganizmu, które przynoszą zdrowotne korzyści gospodarzowi, jeśli dostarczane są w odpowiednich ilościach. Mikroorganizmy te zasiedlają nabłonek i błonę śluzową jelita, zapobiegając adhezji i inwazji patogenów. Mają antagonistyczną aktywność w stosunku do patogenów przewodu pokarmowego. Dodatkowo działają korzystnie na układ immunologiczny oraz wiele procesów metabolicznych.

Cechy wspólne drobnoustrojów probiotycznych to:

  • odporność na niskie pH;
  • zdolność do zwiększania aktywności metabolicznej w jelicie grubym oraz do adhezji do nabłonka płaskiego jelita;
  • zdolność do antagonistycznego oddziaływania na drobnoustroje chorobotwórcze z rodzajów: Salmonella, Schigella, Listeria monocytogenes, Clostridium difficile, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, a także zmniejszanie ich adhezji do nabłonka jelitowego;
  • odporność na związku wytwarzane przez endogenną mikroflorę jelitową;
  • bezpieczeństwo dla człowieka – nigdy nie mogą być źródłem infekcji ani nie mogą zawierać genów odporności na antybiotyki.

Wykazania właściwości prozdrowotnych drobnoustrojów wiąże się z koniecznością przeprowadzenia wieloetapowych badań. Od badań in vitro przez badania na kulturach komórkowych zwierząt i człowieka, po badania na zwierzętach laboratoryjnych. Uznanie drobnoustroju za probiotyczny może nastąpić po uzyskaniu pozytywnego wyniku badań klinicznych.

Probiotyki – korzyści zdrowotne

Efekty kliniczne działania prozdrowotnego probiotyków obserwowane w badaniach klinicznych to:

  • ograniczanie zakażenia bakteryjnego i wirusowego przewodu pokarmowego, co jest pomocne w leczeniu biegunek, np. rotawirusowych lub wywołanych przez Clostridium difficile;
  • łagodzenie stanów zapalnych jelita grubego w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i chorobie Leśniowskiego-Crohna;
  • poprawa motoryki jelit, przez co probiotyki zapobiegają zaparciom i ograniczają dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego;
  • obniżanie stężenia cholesterolu, zwłaszcza frakcji LDL, co można wykorzystać w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca;
  • minimalizowanie skutków nietolerancji laktozy;
  • łagodzenie objawów wrodzonego obrzęku naczynioruchowego;
  • redukcja stanów zapalnych w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Podsumowując, probiotyki przede wszystkim wspierają zdrowie przewodu pokarmowego. Przez to mogą korzystnie oddziaływać na cały organizm – zwiększać odporność, poprawiać samopoczucie i wygląd.

Jak wybrać najlepszy probiotyk?

Przede wszystkim należy wyznaczyć sobie cel. Jeśli celem jest wyłącznie poprawa zdrowia ogólnego, a konsument nie cierpi na różnego rodzaju schorzenia, z powodzeniem może sięgnąć po żywność probiotyczną taką jak maślanka, kefir czy jogurt. Dzięki temu dostarczymy do organizmu również cenne minerały i inne składniki odżywcze, jednocześnie działając korzystnie na przewód pokarmowy.

Z kolei jeśli konsument ma na celu zmniejszenie lub profilaktykę określonej dolegliwości, w pierwszej kolejności musi dowiedzieć się, które patogeny odpowiadają za rozwój tego schorzenia. Przykładowo, biegunki wywołane Clostridium Difficile stosunkowo szybko zmniejszają nasilenie i ustępują przy probiotykoterapii Saccharomyces boulardii. Należy zatem również uzyskać informację, które mikroorganizmy probiotyczne nadają się do zwalczania określonych patogenów.

Podsumowując, najlepszy probiotyk to taki, który będzie odpowiadał indywidualnym potrzebom pacjenta. Ewentualnie, jeśli będzie odpowiadał wybranej terapii celowanej. Tylko wtedy można mówić o całkowitej skuteczności tego typu leczenia lub suplementacji.

Bibliografia

  1. Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
  2. Frączek B., Krzywański J., Krzysztofiak H., Dietetyka sportowa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Polecane produkty: