Probiotyki to preparaty wykazujące korzystne, wszechstronne działanie – zwłaszcza na układ pokarmowy człowieka. W związku z czym stosuje się probiotyki na zaparcia, biegunki czy inne dolegliwości.

Probiotyki na zaparcia

Zaparcia

Zaparcia stanowią jedną z częściej występujących dolegliwości układu pokarmowego, zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Szacuje się, że aż do 10% populacji wieku rozwojowego cierpi na przewlekłe zaparcia stolca. Dolegliwość towarzyszy także wielu chorobom, takim jak zespół jelita drażliwego czy alergie pokarmowe.

Przyczyną zaparć mogą być choroby układu pokarmowego, schorzenia natury psychicznej (np. nadmierny stres, z którym organizm sobie nie radzi) lub nieodpowiednia dieta. Często zdarza się, że nie można wskazać przyczyny zaparć. Wówczas mówi się, że mają one naturę idiopatyczną czynnościową. W rezultacie powyższych okoliczności dochodzi do zaburzenia prawidłowej czynności jelita grubego, a tym samym do zahamowania defekacji.

Należy wspomnieć, że zaparcia są częstym objawem pojawiających się w przebiegu cukrzycy. Wiąże się to między innymi z dysfunkcją mięśni dna miednicy i mięśni odbytnicy, a także wydłużeniem pasażu przez okrężnicę i jelito grube.

Aby móc zdiagnozować zaparcia muszą zostać spełnione przynajmniej 2 z wymienionych objawów:

  • uczucie parcia podczas co czwartej defekacji lub częściej;
  • uczucie niepełnego wypróżnienia i oddawanie twardego stolca w co czwartej defekacji lub częściej;
  • mniej niż 3 wypróżnienia w tygodniu;
  • uczucie zablokowania odbytnicy;
  • niewystępowanie luźnych stolców i niespełnianie kryteriów IBS (zespołu jelita drażliwego).

Leczenie zaparć jest długotrwałe i kompleksowe. Łączy się środki farmakologiczne i niefarmakologiczne. Jednym ze skuteczniejszych sposobów jest zmiana diety – włączenie do niej probiotyków i błonnika pokarmowego.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to substancje bogate w korzystnie działające drobnoustroje (bakterie lub drożdże). Wpływają one na unormowanie mikroflory jelitowej, wpływając tym samym na zdrowie całego organizmu. Probiotyki praktycznie nie powodują działań niepożądanych, a szczepy wykorzystywanych przy ich produkcji bakterii są starannie dobierane.

Za żywność probiotyczną uznaje się również niektóre ogólnodostępne produkty spożywcze, takie jak kefiry, maślanki naturalne czy jogurty naturalne. W procesie fermentacji bakterie samoistnie się namnażają i powodują korzystne działanie określonych produktów.

Należy wspomnieć, że aby bakterie probiotyczne bytujące w układzie pokarmowym (po spożyciu probiotyków lub te naturalnie występujące) namnażały się szybciej, warto jednocześnie spożywać prebiotyki , ponieważ stanowią one pożywkę dla bakterii probiotycznych.

Probiotyki a leczenie zaparć

Warto stosować suplementację probiotyków, ponieważ udowodniono, że skutecznie wpływają one na terapię zaparć. Chodzi tutaj głównie o zaparcia czynnościowe, które dotyczą coraz większego odsetka populacji. Wybrane bakterie probiotyczne produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (w tym mlekowy, masłowy czy propionowy) i tym samym wpływają na obniżenie pH w jelicie. W efekcie następuje poprawa motoryki jelita grubego i przyspieszenie pasażu stolca.

Jakie probiotyki na zaparcia?

Sugeruje się również, że przy zaparciach najskuteczniej działają bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus:

Także wysoko korzystne okazują się bakterie z rodzaju Bifidobacterium;

  • Bifidobacterium Lactis;
  • Bifidobacterium Breve.

Badania udowodniły również skuteczność działania bakterii L. Casei Rhamnosus u dzieci. Można zatem zdecydować się na probiotyk zawierający tylko jeden ze szczepów bakterii wymienionych wyżej lub też kombinację szczepów.

Bibliografia

  1. Gulbicka P., Grzymisławski M., Czynniki metaboliczne jako przyczyna zaparć stolca, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2017.
  2. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna,1/2014.
  3. Czerwionka-Szaflarska M., Romańczuk B., Postępowanie w zaparciu czynnościowym stolca u dzieci i młodzieży, Forum Medycyny Rodzinnej, 5/2008.
  4. Gałecka M., Basińska A., Bartnicka A., Probiotyki – implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej, 5/2018.
Polecane produkty: