Probiotyki w mleku matki to jeden z najcenniejszych składników tej substancji. Są one niezbędne, aby młody organizm prawidłowo się rozwijał i aby miał zapewnione maksymalne wsparcie układu odpornościowego. Uważa się, że naturalne mleko matki jest dla dziecka najbardziej wartościowym pokarmem i żadne mleka modyfikowane czy dostępne w aptekach i sklepach nie zagwarantują aż tak korzystnego działania.

Probiotyki w mleku matki

Probiotyki w mleku matki

Stwierdzono, że u niemowląt karmionych piersią dominująca mikroflorą są bifidobakterie, a ich mikroflora często jest bardziej zróżnicowana. Powodem odmiennej mikroflory u dzieci spożywających mleko matki w porównaniu do dzieci karmionych mlekiem zastępczym jest fakt, że w mleku kobiecym występują oligosacharydy wykazujące efekt prebiotyczny. Prebiotyki to substancje, które korzystnie wpływają na rozwój (liczbę, jakość) i różnicowanie bakterii probiotycznych, które naturalnie występują w układzie pokarmowym każdego człowieka. Rozwijający się organizm dziecka otrzymuje więc wszelkie składniki niezbędne do rozwoju takiej mikroflory. Z kolei od mikroflory zależy zdrowie całego organizmu, w tym odporność, samopoczucie, perystaltyka jelit czy prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Mleko kobiece zawiera nie tylko prebiotyki, ale i probiotyki, czyli bakterie działające korzystnie na organizm człowieka. Takie bakterie nie są patogenne, a w przypadku mleka kobiecego pochodzą flory bakteryjnej skóry piersi. Są całkowicie bezpieczne dla dziecka, a wręcz konieczne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Zobacz również: Probiotyki dla niemowląt.

Zalety karmienia dziecka piersią

Wśród najistotniejszych zalet karmienia dziecka w sposób naturalny znajdują się:

  • zapewnianie dziecku bezpiecznego i świeżego pokarmu;
  • wzmacnianie systemu immunologicznego;
  • stymulacja rozwoju zdrowej i zrównoważonej mikroflory;
  • zmniejszanie ryzyka infekcji dotyczących różnych układów;
  • ochrona przed alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
  • promocja prawidłowego rozwoju szczęk i zębów;
  • zmniejszanie ryzyka zachorowań na m.in.: otyłość, miażdżycę, nadciśnienie i inne choroby serca.

Ponadto karmienie piersią wspiera utrzymanie i wręcz pogłębianie więzi emocjonalnej między matką a dzieckiem. Wykazano, że w starszym wieku takie dziecko czuje się bezpieczniej, ma wyższe wartości IQ oraz lepsze osiągi w nauce. Mleko kobiet jest najlepszym pokarmem dla niemowląt natomiast mleko modyfikowane powinno być stosowane, gdy karmienie naturalne nie jest możliwe. Prowadzono wiele badań nad możliwością poprawy jakości mleka modyfikowanego tak, aby było ono w jak największym stopniu zbliżone do mleka naturalnego – nie uzyskano jednak zadowalających efektów.

Co jeszcze zawiera mleko matki?

Probiotyki i prebiotyki to nie jedyne cenne składniki kobiecego mleka. Aby dziecko prawidłowo się rozwijało, musi otrzymywać wiele innych związków. Mleko matki zapewnia podaż ich wszystkich. Jest bowiem bogate także w:

  • białko zawierające niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • węglowodany (głównym cukrem mleka matki jest laktoza);
  • witaminy;
  • minerały;
  • hormony;
  • żywe komórki krwi, w tym również elementy odpornościowe;
  • nukleotydy.

Wszystkie witaminy występują w pokarmie naturalnym w ilościach zazwyczaj pokrywających zapotrzebowanie dziecka, poza witaminą D, która w polskich warunkach klimatycznych wymaga suplementacji. Pierwiastki śladowe występują w większej ilości w mleku kobiecym niż w krowim, a do najważniejszych należą cynk i miedź. Dodatkowo właściwa proporcja jonów wapnia do fosforu zapewnia dobre wchłanianie tych pierwiastków i odpowiednią mineralizację kości, a wysoka przyswajalność żelaza zapobiega wystąpieniu niedokrwistości z niedoboru żelaza w pierwszym półroczu życia dziecka.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Kowalska D., Gruczyńska E., Bryś J., Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2/2015.
  2. Bielecka K., Piecyk M., Ocena wiedzy rodziców w zakresie obecności prebiotyków i probiotyków w mleku modyfikowanym, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2012.
  3. Szałek E., Kaczmarek Z., Grześkowiak E., Wykorzystanie probiotyków we współczesnej farmakoterapii pediatrycznej, Farmakologia Polska, 3/2010.