Ostatnimi czasy suplementacja probiotykami zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Dzieje się tak, ponieważ ludzie coraz częściej szukają naturalnych metod terapeutycznych, a także interesują się zdrowiem i urodą w szerszym zakresie niż dawniej.

Suplementacja probiotykami

Preparaty probiotyczne

Ilość mikroorganizmów w preparacie musi być wystarczająca, aby spowodować korzystny efekt leczniczy. W związku z tym przyjmuje się, że liczba drobnoustrojów powinna wynosić około 108 w 1 gramie preparatu. Ich mniejsza ilość może nie być wystarczająca, ponieważ część z tych drobnoustrojów zginie podczas przechodzenia przez kolejne odcinki dróg pokarmowych.

Decydując się na zakup probiotyku należy zwrócić szczególną uwagę na informacje umieszczone na opakowaniu czy ulotce. To ważne, ponieważ duża ilość szczepów stosowanych w nich jako substancje czynne nie mają działania potwierdzonego badaniami klinicznymi, a tym samym nie zostało potwierdzone ich bezpieczeństwo i skuteczność. Mimo tego sprzedawane są jako produkty probiotyczne. Dodatkowo można zdecydować się na probiotyk zawierający tylko jeden szczep drobnoustrojów lub kilka – w tym drugim przypadku producent musi wykluczyć ich antagonistyczne działanie względem siebie.

Zgodnie z Dyrektywą obowiązującą na terenie całej Unii Europejskiej wyróżnia się 3 rodzaje produktów probiotycznych:

  • prozdrowotne;
  • obniżające ryzyko rozwoju choroby;
  • korzystnie wpływające na rozwój i zdrowie dzieci.

Jednocześnie ważne jest, aby odróżnić suplement diety zawierający bakterie probiotyczne od leku. Suplementy diety nie wykazują bowiem działania leczniczego – stanowią uzupełnienie codziennej diety człowieka. Ich przyjmowanie może jednak uzupełnić niedobory w zakresie mikroflory jelitowej. Probiotyki dostępne w aptekach i sklepach najczęściej mają postać twardych kapsułek do połykania lub proszku do przyrządzania zawiesin doustnych.

Połączenie probiotyków z prebiotykami nazywa się synbiotykiem.

Probiotyki a mikroflora jelitowa

Aby móc przedstawić wskazania do suplementacji probiotykami należy przede wszystkim zapoznać się z właściwościami probiotyków. Są nimi:

  • wspomaganie czynności bakterii probiotycznych – między innymi rozkładanie i fermentacja resztek pokarmowych czy udział w biosyntezie ważnych składników;
  • zapewnianie homeostazy układu pokarmowego i odpornościowego;
  • eliminowanie nadmiaru mikroorganizmów patogennych;
  • zmniejszanie dolegliwości wielu jednostek chorobowych – nie tylko tych związanych z układem pokarmowym;
  • wpływ na fizjologię śluzu obecnego w drogach pokarmowych.

Mikroflora jelitowa określa bytujące w drogach pokarmowych człowieka mikroorganizmy, które nie tylko nie szkodzą, lecz nawet wspierają funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Wpływają również na czynność innych układów organizmu, dzięki czemu wpływają na ogólne zdrowie i samopoczucie danej osoby. Zaburzenie ilości bakterii mikroflory oraz ich funkcji ma miejsce w wielu jednostkach chorobowych, między innymi przy otyłości, depresji, czynnościowych zaparciach, biegunkach, zespole jelita drażliwego, stanów zapalnych dróg pokarmowych czy refluksie. Także przewlekły stres, antybiotykoterapia, nieodpowiednia dieta czy złe nawyki mogą wpływać na zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej. Jak zatem widać, współczesny styl życia z pewnością nie wspiera czynności mikroflory jelit. Dlatego tak ważne jest, aby choć po części wspierać własny układ pokarmowy przyjmując probiotyki.

Dla kogo suplementacja probiotykami?

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, suplementacja probiotykami wskazana jest między innymi osobom:

  • przewlekle chorym i w trakcie leczenia onkologicznego;
  • chcącym zrzucić zbędne kilogramy;
  • przyjmującym antybiotyki;
  • prowadzącym nieodpowiedni, niezdrowy tryb życia.

Po probiotyki może sięgnąć praktycznie każdy, także osoba starsza i dziecko. Bakterie probiotyczne dodawane są nawet do żywności dla niemowląt (można je stosować w przypadku kolki niemowlęcej lub gdy dziecko zostało urodzone w wyniku cięcia cesarskiego). Właśnie dlatego można potwierdzić ich duże bezpieczeństwo. Suplementacja probiotykami wskazana jest również osobom rezygnującym z żywności probiotycznej (np. wykluczającym z codziennej diety produkty mleczne i kiszonki).

Zobacz również: Probiotyki dla dzieci.

Bibliografia

  1. Zaremba A., Dobrodziejstwa probiotyków i prebiotyków, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2/2015.
  2. Szajewska H., Praktyczne zastosowanie probiotyków, Gastroenterologia Kliniczna, 1/2014.
  3. Ignyś I., Piątkowska P., Cichy W., Probityki i prebiotyki w żywieniu i leczeniu dzieci, Pediatria Polska, 1/2008.
  4. Lutyńska A., Augustynowicz E., Wiatrzyk A., Problemy stosowania suplementów diety zawierających probiotyki, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2012.
  5. Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J., Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmakologia Polska, 2/2018.
  6. Szajewska H., Zastosowanie probiotyków w pediatrii, Standardy Medyczne, 5/2008.
Polecane produkty: