Skuteczne probiotyki na wzmocnienie organizmu powinny zawierać w składzie kilka szczepów bakterii. Nie muszą mieć miana leków, w wielu przypadkach równie dobrze radzą sobie suplementy diety czy naturalna żywność probiotyczna. Ważne jest aby pamiętać, że sama probiotykoterapia nie wpłynie na znaczącą poprawę odporności – takie działanie wykaże jedynie w połączeniu z modyfikacją diety, regularną aktywnością fizyczną i unikaniem stresu.
Mikroflora jelitowa a odporność
Mikroflora jelitowa pełni 3 podstawowe funkcje, pośrednio lub bezpośrednio związane z naszą odpornością:
- metaboliczną – warunkuje rozkład i fermentację niestrawionych resztek oraz bierze udział w biosyntezie niezbędnych dla organizmu związków organicznych (w tym witamin i aminokwasów);
- troficzną – zapewnia prawidłową homeostazę układu odpornościowego i kontroluje właściwą ciągłość nabłonka;
- ochronną – zapobiega inwazji patogenów przez działania antagonistyczne w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych.
Jeśli odporność jest wysoka można śmiało uznać organizm za silny, nie poddający się infekcjom i chorobom. To z kolei zależy od ilości i składu mikroflory jelitowej.
Probiotyki na wzmocnienie organizmu
Probiotyki mogą skutecznie wzmacniać organizm, podnosząc odporność, dodając witalności oraz stymulując do działania. Nie bez powodu mówi się, że zdrowie całego organizmu pochodzi z jelit. Na podstawie licznych badań udowodniono, że najskuteczniej wzmacniają organizm następujące szczepy:
- Lactobacillus casei;
- Lactobacillus bulgaricus;
- Bifidobacterium bifidum;
- Lactobacillus acidophilus;
- Bifidobacterium lactis;
- Lactobacillus rhamnosus.
Kupując probiotyk z myślą o wzmocnieniu organizmu warto szukać właśnie takiego składu. Im więcej dobroczynnych szczepów wymienionych wyżej, tym skuteczniejsze będzie działanie probiotyku. Udowodniono bowiem, że preparaty wieloszczepowe działają w sposób kompleksowy. Przeprowadzono liczne badania, które wykazały, że probiotyki przyjmowane regularnie przez okres przynajmniej kilku tygodni:
- wzmagają aktywność enzymatyczną i fagocytarną komórek układu odpornościowego, zwłaszcza makrofagów i granulocytów;
- aktywują komórki NK odpowiedzialne za bezpośrednie usuwanie patogenów z ustroju;
- modulują aktywność cytokin odpowiedzialnych za uruchamianie reakcji odpornościowych;
- hamują reakcje z autoagresji oraz uczuleniowe.
Bakterie probiotyczne sprawują ogólną kontrolę nad reakcjami odpornościowymi organizmu. Właśnie dlatego tak ważne jest dbanie o ich dobrą kondycję. Można tego dokonać głównie poprzez zdrową dietę oraz suplementację probiotyków.
Zobacz również: Kiedy brać probiotyk?
Jakie bakterie będą najlepsze?
Każde z powyższych działań probiotyków przyjmowanych regularnie stymulowane jest przez określone szczepy bakterii probiotycznych. Wykazano, że aktywowanie komórek NK oraz stymulacja wzrostu ich aktywności wiążą się głównie z działaniem:
- Lactobacillus acidophilus;
- Lactobacillus rhamnosus;
- Bifidobacterium lactis.
Z kolei modulację cytokin zawdzięczamy sporej ilości różnych szczepów, zwłaszcza:
- Bifidobacterium – animalis, bifidum, longum, lactis;
- Lactobacillus – acidophilus, rhamnosus, paracasei, acidophilus, bulgaricus.
Aktywność komórek układu odpornościowego jest natomiast wzmacniana głównie dzięki czynności Bifidobacterium bifidum (szczep Bb12), na co znaleźć można wiele potwierdzeń naukowych.
Jakie probiotyki na wzmocnienie organizmu wybrać?
Najlepiej sprawdzą się probiotyki wieloszczepowe, zawierające jak najwięcej powyższych szczepów. Daje to szansę wzajemnego i pożądanego oddziaływania na różne drobnoustroje. Jakość probiotyku można poznać po tym czy na jego opakowaniu znajduje się informacja o dokładnej zawartości. Producent powinien umieścić pełne nazwy rodzajowe wykorzystanych szczepów, a także ich ilość. Zgodnie z wytycznymi ich liczba nie powinna być niższa niż 106 jednostek tworzących kolonię na ml lub g.
Polecane produkty:Zobacz również: Probiotyki dla noworodka.
Naturalne probiotyki bioalgi
Probiotyki od bioalgi zawierają naturalne, wyselekcjonowane (150 milionów) żwywe szczepy bakterii. Uzupełniają niedobory w składniki probiotyczne takie jak m.in. Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Trząskowska M., Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2013.
- Dąbrowska A., Słotwiński R., Kędziora S., Probiotyki – panaceum czy placebo?, Przegląd Gastroenterologiczny, 5/2010.
- Tokarz-Deptuła B., Śliwa-Dominiak J., Adamiak M., Deptuła W., Probiotyki a wybrane schorzenia u ludzi, Postępy Mikrobiologii, 2/2015.
Zostaw komentarz