Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-06-17T12:44:14+02:00
1910, 2020

Terapia wisceralna

19 października, 2020|Zdrowie|0 komentarzy

Terapia wisceralna jest coraz popularniejszą metodą holistycznego leczenia, skupiającą się na połączeniach istniejących między narządami w jamie brzusznej i miednicy mniejszej, a układem mięśniowo-szkieletowym. Za pomocą odpowiednio przeprowadzonych technik można zmniejszyć wiele dolegliwości układu moczowo-płciowego i pokarmowego. Pośrednio można wpływać również na problemy kostno-stawowe i mięśniowe.   Jak działa terapia [...]

910, 2020

Dieta płynna

9 października, 2020|Dieta|0 komentarzy

Dieta płynna to wyjątkowy, nietypowy rodzaj stosowanej diety. Wykorzystuje się ją głównie w żywieniu szpitalnym, w szczególnych przypadkach. Nie powinno się jej stosować na własną rękę, ponieważ brak świadomości i zagrożeń może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Zastosowanie diety płynnej Dieta płynna znajduje zastosowanie: u chorych cierpiących na nudności, biegunki, wymioty; [...]

510, 2020

Kapuśniak

5 października, 2020|Przepisy|3 komentarze

Kapuśniak – jak wskazuje nazwa – jest zupą przyrządzoną z kapusty kiszonej. To tradycyjne, niezwykle popularne danie na terenie Polski. Oprócz kapusty w składzie można znaleźć warzywa oraz mięso, najczęściej boczek lub żeberka. Dlaczego kapuśniak jest tak popularny? Kapuśniak jest popularnym daniem niemal na całym terenie naszego kraju. Wpływa na [...]

2809, 2020

Przepis na ogórki małosolne

28 września, 2020|Przepisy|5 komentarzy

Przepis na ogórki małosolne jest jedną z najczęściej poszukiwanych receptur kulinarnych na przetwory. Ogórki te idealnie sprawdzają się jako przekąska, a także jako dodatek do obiadu. Posiadają również cenne właściwości zdrowotne. Co to są ogórki małosolne? Ogórki małosolne to przetwory uzyskane w efekcie fermentacji tych warzyw z dodatkiem odpowiednich przypraw. [...]

2309, 2020

Niedożywienie

23 września, 2020|Choroby|0 komentarzy

Niedożywienie to inaczej niedostateczne odżywienie organizmu. Następuje, gdy dana osoba przez długi czas nie dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Stan ten wiąże się ze znacznym upośledzeniem zdrowia fizycznego i psychicznego. Jak niedożywienie wpływa na organizm człowieka? Wpływ niedożywienia na strukturę i funkcjonowanie narządów może być znaczny. Można zaobserwować [...]

2109, 2020

Żurek na zakwasie

21 września, 2020|Przepisy|3 komentarze

Żurek na zakwasie to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych zup w Polsce. W większości domów jest standardowym daniem podawanym w okresie Wielkanocnym i nie tylko. Żurek ceni się ze względu na charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz liczne walory zdrowotne. Czy żurek na zakwasie jest zdrowy? Żurek na zakwasie jest jedną ze zdrowszych [...]

1709, 2020

Dieta lekkostrawna

17 września, 2020|Dieta|0 komentarzy

Dieta lekkostrawna stanowi modyfikację podstawowej diety człowieka. Znajduje szerokie zastosowanie, zwłaszcza w ośrodkach i zakładach leczniczych. Powinna pokrywać dobowe zapotrzebowanie energetyczne i jednocześnie dostarczać identycznej ilości składników pokarmowych, jak dieta podstawowa. Zastosowanie diety lekkostrawnej Dietę lekkostrawną wykorzystuje się przeważnie w: stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit; nadmiernej pobudliwości jelita [...]

1409, 2020

Białko

14 września, 2020|Żywienie|0 komentarzy

Białko to związek organiczny występujący we wszystkich żywych organizmach. Białka stanowią związki wielocząsteczkowe zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniami peptydowymi. Składniki te należy każdego dnia dostarczać wraz z pokarmem. Czym jest białko? Białko to podstawowy składnik diety człowieka, niezbędny do życia. Bez niego nie byłoby możliwe rozwijanie się i wzrost [...]

1009, 2020

Dieta bogatoresztkowa

10 września, 2020|Dieta|0 komentarzy

Dieta bogatoresztkowa znajduje zastosowanie w zaparciach nawykowych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit. Głównym celem jej stosowania jest pobudzenie motoryki jelit oraz regulacja ich czynności bez konieczności przyjmowania środków farmakologicznych. Jak wygląda dieta bogatoresztkowa? Dieta bogatoresztkowa stanowi modyfikację normalnego żywienia ludzi zdrowych. Modyfikacja ta obejmuje zwiększenie ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych [...]

909, 2020

Chleb na zakwasie

9 września, 2020|Przepisy|0 komentarzy

Chleb na zakwasie zyskuje coraz większą popularność ze względu na charakterystyczne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Wiele osób decyduje się na samodzielne wykonanie takiego wypieku, co nie jest trudne, jednak wymaga sporo czasu. Warto choć raz w życiu spróbować smaku domowego chleba na zakwasie. Co to jest chleb na zakwasie? [...]

309, 2020

Pęcherzyk żółciowy

3 września, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Pęcherzyk żółciowy to struktura znajdująca się na dolnej powierzchni wątroby. Stanowi zbiornik wydzielanej przez wątrobę żółci, która jest tutaj magazynowana i zagęszczana. Pęcherzyk żółciowy ma duży wpływ na proces trawienia tłuszczy, jednak nie jest do tego procesu niezbędny. Gdzie znajduje się pęcherzyk żółciowy? Pęcherzyk żółciowy lokalizuje się na powierzchni trzewnej [...]

209, 2020

Żywność probiotyczna

2 września, 2020|Żywienie|0 komentarzy

Żywność probiotyczna to produkty spożywcze zawierające żywe komórki drobnoustrojów, korzystnie wpływające na zdrowie konsumenta. Taką żywność zalicza się jednocześnie do funkcjonalnej. Co to jest żywność funkcjonalna? Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które posiadają udowodniony, korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu. Działanie to obejmuje poprawę zdrowia i samopoczucia bądź [...]

109, 2020

Jelito grube

1 września, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Jelito grube jest ostatnim odcinkiem przewodu pokarmowego. Rozciąga się od ostatniej części jelita cienkiego do odbytu. Treść pokarmowa po przejściu przez jelito grube podlega defekacji.   Jelito grube – budowa Odróżnienie poszczególnych części jelita grubego nie opiera się na różnicach systematycznych, lecz głównie na ich różnej topografii oraz różnym ustosunkowaniu [...]

3008, 2020

Żołądek

30 sierpnia, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Żołądek to najobszerniejsza część układu pokarmowego, w której gromadzi się spożyty pokarm i ulega tu trawieniu. Łączy się anatomicznie z końcem przełyku oraz początkiem jelita cienkiego. Lokalizuje się w lewym podżebrzu. Żołądek – budowa Ściany żołądka składają się z 3 warstw i są to błony: surowicza; mięśniowa; śluzowa. W surowiczej [...]

2808, 2020

Jelito cienkie

28 sierpnia, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Jelito cienkie jest najdłuższą częścią układu pokarmowego. Odpowiada za trawienie pokarmów (białek, węglowodanów i tłuszczy), a także wchłanianie ostatecznych produktów trawienia. Jak zbudowane jest jelito cienkie? Pierwszy odcinek dwunastnicy często zwie się opuszką dwunastnicy. To obszar narażony na działanie kwasu przechodzącego z żołądka przez odźwiernik, przez co jest to częste [...]

2708, 2020

Zespół złego wchłaniania

27 sierpnia, 2020|Choroby|0 komentarzy

Zespół złego wchłaniania to polietiologiczny zespół objawów niedoborowych powstałych w wyniku zaburzenia transportu i wchłaniania substancji pokarmowych. Zaburzenie wchłaniania może dotyczyć różnych etapów transportu tłuszczów, białek, węglowodanów oraz wody i elektrolitów. Zespół złego wchłaniania – przyczyny Zespół złego wchłaniania występuje wówczas, gdy dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych przez szkodliwą substancję [...]

2608, 2020

Choroba Leśniowskiego-Crohna

26 sierpnia, 2020|Choroby|0 komentarzy

Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie należące do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit, może obejmować każdy odcinek dróg pokarmowych. Szczególnie dużą ilość zachorowań odnotowuje się w krajach wysoko rozwiniętych, co skłania do zaliczenia tej choroby do grupy chorób cywilizacyjnych. Przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna Dokładna przyczyna dolegliwości nie została do końca poznana. Podatność na [...]

2408, 2020

Choroba Whipple’a

24 sierpnia, 2020|Choroby|0 komentarzy

Choroba Whipple'a to następstwo układowego zakażenia wywołanego przez Gram-dodatnią laseczkę Tropheryma whipplei. Główne objawy są związane z zajęciem jelita cienkiego. Choroba występują bardzo rzadko – na całym świecie opisuje się jedynie około 30 przypadków rocznie. Przyczyny choroby Whipple'a Istotą choroby Whipple'a jest zakażenie kilku narządów lub układów, w tym najczęściej [...]

2108, 2020

Celiakia

21 sierpnia, 2020|Choroby|0 komentarzy

Celiakia to choroba trzewna zwana również enteropatią z nadwrażliwości na gluten. Cechuje się zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Częstość zachorowania na celiakię wynosi 1:100 do 1:300. Choroba ta jest zatem pod względem częstości występowania drugą po nietolerancji laktozy, choć w Polsce diagnozuje się zaledwie 10% przypadków. Celiakia - przyczyny Istotną [...]

1808, 2020

Żółć

18 sierpnia, 2020|Fizjologia|0 komentarzy

Żółć to płynna, gorzka wydzielina wątroby o żółtobrunatnej barwie. Stanowi substancję niezbędną do prawidłowego trawienia tłuszczu. Żółć - wydzielanie Dobowe wydzielanie żółci wynosi około 500 ml. Część składników ulega wchłanianiu w jelicie, a następnie ponownemu wydzieleniu przez wątrobę. To właśnie tak zwane krążenie jelitowo-wątrobowe. Po pojawieniu się pokarmu w jamie [...]

1208, 2020

Błonnik

12 sierpnia, 2020|Żywienie|0 komentarzy

Błonnik pokarmowy to bardzo ważny składnik diety człowieka. Wprawdzie nie jest rozkładany i przyswajany przez organizm, to jednak wspiera przede wszystkim czynność układu pokarmowego. Właściwości błonnika Spożycie błonnika nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ jego składniki nie rozkładają się do monosacharydów. Warto wprowadzić produkty spożywcze bogate w błonnik [...]

1008, 2020

Żywienie w ciąży

10 sierpnia, 2020|Żywienie|0 komentarzy

Żywienie w ciąży jest tematem niezwykle ważnym, ponieważ w dużej mierze od codziennej diety i stylu życia kobiety zależy zdrowie dziecka. Podczas ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na energię, białko oraz witaminy i minerały. Prawidłowo skomponowana, urozmaicona dieta warunkuje prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży, a także utrzymanie zdrowia matki. Żywienie w [...]

508, 2020

Mleko acidofilne

5 sierpnia, 2020|Żywienie|0 komentarzy

Mleko acidofilne to produkt spożywczy zyskujący coraz większą popularność. Zawiera w swoim składzie szczep bakterii probiotycznych, a konkretnie Lactobacillus acidophilus. Wpływają one na fermentację tego mleka, przez co odpowiadają również za jego cenne walory odżywcze. Czym są fermentowane napoje mleczne? Zgodnie z ogólnie przyjętą definicją, fermentowane napoje mleczne to produkty [...]

408, 2020

Zespół nieszczelnego jelita

4 sierpnia, 2020|Choroby|0 komentarzy

Zespół nieszczelnego jelita to stan związany ze zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit, czego przyczyną jest jej uszkodzenie i destabilizacja. Schorzenie zaliczono do chorób cywilizacyjnych, ponieważ częstotliwość jej występowania rośnie w krajach wysoko rozwiniętych. Przyczyny Zespół nieszczelnego jelita może wiązać się z wieloma procesami czy zjawiskami, jednakże jednoznaczna przyczyna nie została [...]