Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-06-17T12:44:14+02:00
2012, 2020

Suplementy diety

20 grudnia, 2020|Dieta|0 komentarzy

Suplementy diety to środki spożywcze przeznaczone dla ludzi, których celem jest uzupełnienie normalnej diety. Stanowią skoncentrowane źródło witamin, minerałów lub innych związków odżywczych. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako leki. Co to suplement diety? Nie ma dokładnie wyszczególnionych parametrów opisujących suplementy diety. To środki spożywcze, które wykazują działanie odżywcze [...]

1412, 2020

Masaż brzucha

14 grudnia, 2020|Zdrowie|0 komentarzy

Masaż brzucha to skuteczna, aczkolwiek często pomijana metoda leczenia niektórych przypadłości w obrębie jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Stanowi również przyjemny zabieg relaksacyjny. Należy jednak wiedzieć, w jaki sposób wykonywać taki masaż. Mięśnie brzucha Mięśnie brzucha dzielimy na: przednie – skośny wewnętrzny brzucha, skośny zewnętrzny brzucha, poprzeczny brzucha, prosty brzucha; [...]

1012, 2020

Czy probiotyki są bezpieczne?

10 grudnia, 2020|Zdrowie|0 komentarzy

Probiotyki to jedne z częściej przyjmowanych i polecanych suplementów, warto jednak wiedzieć, czy na pewno są bezpieczne? Zgodnie z definicją stanowią dokładnie wyselekcjonowane kultury bakterii, których głównym zadaniem jest wspomaganie czynności układu pokarmowego. Czy probiotyki są bezpieczne? Przeprowadzono szereg badań pod kątem bezpieczeństwa probiotyków. Do najczęściej wykorzystywanych drobnoustrojów probiotycznych należą [...]

712, 2020

Peptydy

7 grudnia, 2020|Biochemia|0 komentarzy

Peptydy to związki białkowe zbudowane z reszt aminokwasowych. Powstają one w wyniku reakcji kondensacji aminokwasów, których rodzaj oraz liczba wpływa na właściwości budowanej cząsteczki. Czym są peptydy? Białka składają się z dużej liczny aminokwasów powiązanych w łańcuchy wiązaniami peptydowymi. Wiązania te łączą grupę aminową jednego aminokwasu z grupą karboksylową następnego [...]

2811, 2020

Produkty poprawiające trawienie

28 listopada, 2020|Dieta|0 komentarzy

Produkty poprawiające trawienie są wybierane szczególnie przez osoby borykające się z problemem niestrawności. Często, po spożyciu ciężkostrawnych, przetworzonych pokarmów pojawiają się dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które wynikają między innymi z zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej. Za pomocą odpowiedniej diety można złagodzić lub całkowicie wyeliminować nieprzyjemne epizody niestrawności. Co to jest niestrawność? Zgodnie [...]

1711, 2020

Kolka niemowlęca

17 listopada, 2020|Choroby|0 komentarzy

Kolka niemowlęca (jelitowa) to jedna z najczęściej występujących dolegliwości dzieci w 1. roku życia. Szacuje się, że problem może dotyczyć niemal 45% niemowląt przed 3. miesiącem życia. Dolegliwości zazwyczaj ustępują samoistnie, są jednak źródłem zmartwienia rodziców. Przyczyny kolki jelitowej Najpopularniejszymi i najczęściej występującymi przyczynami kolki jelitowej u niemowląt są: niedojrzałość [...]

1011, 2020

Probiotyki dla niemowląt

10 listopada, 2020|Zdrowie|0 komentarzy

Probiotyki dla niemowląt są istotnym elementem żywienia dzieci w ostatnich latach. Coraz częściej mówi się o dużym znaczeniu mikroflory jelitowej w życiu dziecka, wykazano nawet, że jej skład ma wpływ na dalsze życie w okresie dorastania i dorosłości. Z tego względu warto wiedzieć dlaczego probiotyki są korzystne dla niemowląt i [...]

211, 2020

Wapń

2 listopada, 2020|Pierwiastki|0 komentarzy

Wapń jest jednym z głównych makropierwiastków w organizmie człowieka. Znany jest przede wszystkim z tego, że wspiera rozwój i czynność tkanki kostnej. Należy jednak wiedzieć, że spełnia on również wiele innych, istotnych funkcji w ustroju. Wapń w organizmie człowieka Średnio, w organizmie człowieka znajduje się około 1000-1300 g wapnia. Aż [...]

2610, 2020

GALT

26 października, 2020|Fizjologia|0 komentarzy

GALT (ang. gut associated lymphoid tissue) to tkanka limfatyczna związana z jelitami. Uznaje się, że stanowi ona centralny system odporności całego organizmu i to właśnie ona nadzoruje czynność pozostałych struktur limfoidalnych. Co tworzy GALT? Lokalna odporność związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego – GALT, utworzona jest między innymi przez: tkankę [...]

1910, 2020

Terapia wisceralna

19 października, 2020|Zdrowie|0 komentarzy

Terapia wisceralna jest coraz popularniejszą metodą holistycznego leczenia, skupiającą się na połączeniach istniejących między narządami w jamie brzusznej i miednicy mniejszej, a układem mięśniowo-szkieletowym. Za pomocą odpowiednio przeprowadzonych technik można zmniejszyć wiele dolegliwości układu moczowo-płciowego i pokarmowego. Pośrednio można wpływać również na problemy kostno-stawowe i mięśniowe. Jak działa terapia wisceralna? [...]

910, 2020

Dieta płynna

9 października, 2020|Dieta|3 komentarze

Dieta płynna to wyjątkowy, nietypowy rodzaj stosowanej diety. Wykorzystuje się ją głównie w żywieniu szpitalnym, w szczególnych przypadkach. Nie powinno się jej stosować na własną rękę, ponieważ brak świadomości i zagrożeń może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Zastosowanie diety płynnej Dieta płynna znajduje zastosowanie: u chorych cierpiących na nudności, biegunki, wymioty; [...]

510, 2020

Kapuśniak

5 października, 2020|Przepisy|6 komentarzy

Kapuśniak – jak wskazuje nazwa – jest zupą przyrządzoną z kapusty kiszonej. To tradycyjne, niezwykle popularne danie na terenie Polski. Oprócz kapusty w składzie można znaleźć warzywa oraz mięso, najczęściej boczek lub żeberka. Dlaczego kapuśniak jest tak popularny? Kapuśniak jest popularnym daniem niemal na całym terenie naszego kraju. Wpływa na [...]

2809, 2020

Przepis na ogórki małosolne

28 września, 2020|Przepisy|5 komentarzy

Przepis na ogórki małosolne jest jedną z najczęściej poszukiwanych receptur kulinarnych na przetwory. Ogórki te idealnie sprawdzają się jako przekąska, a także jako dodatek do obiadu. Posiadają również cenne właściwości zdrowotne. Co to są ogórki małosolne? Ogórki małosolne to przetwory uzyskane w efekcie fermentacji tych warzyw z dodatkiem odpowiednich przypraw. [...]

2309, 2020

Niedożywienie

23 września, 2020|Choroby|0 komentarzy

Niedożywienie to inaczej niedostateczne odżywienie organizmu. Następuje, gdy dana osoba przez długi czas nie dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Stan ten wiąże się ze znacznym upośledzeniem zdrowia fizycznego i psychicznego. Jak niedożywienie wpływa na organizm człowieka? Wpływ niedożywienia na strukturę i funkcjonowanie narządów może być znaczny. Można zaobserwować [...]

2109, 2020

Żurek na zakwasie

21 września, 2020|Przepisy|3 komentarze

Żurek na zakwasie to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych zup w Polsce. W większości domów jest standardowym daniem podawanym w okresie Wielkanocnym i nie tylko. Żurek ceni się ze względu na charakterystyczny, kwaskowaty smak oraz liczne walory zdrowotne. Czy żurek na zakwasie jest zdrowy? Żurek na zakwasie jest jedną ze zdrowszych [...]

1709, 2020

Dieta lekkostrawna

17 września, 2020|Dieta|0 komentarzy

Dieta lekkostrawna stanowi modyfikację podstawowej diety człowieka. Znajduje szerokie zastosowanie, zwłaszcza w ośrodkach i zakładach leczniczych. Powinna pokrywać dobowe zapotrzebowanie energetyczne i jednocześnie dostarczać identycznej ilości składników pokarmowych, jak dieta podstawowa. Zastosowanie diety lekkostrawnej Dietę lekkostrawną wykorzystuje się przeważnie w: stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit; nadmiernej pobudliwości jelita [...]

1409, 2020

Białko

14 września, 2020|Biochemia|0 komentarzy

Białko to związek organiczny występujący we wszystkich żywych organizmach. Białka stanowią związki wielocząsteczkowe zbudowane z reszt aminokwasowych, połączonych wiązaniami peptydowymi. Składniki te należy każdego dnia dostarczać wraz z pokarmem. Czym jest białko? Białko to podstawowy składnik diety człowieka, niezbędny do życia. Bez niego nie byłoby możliwe rozwijanie się i wzrost [...]

1009, 2020

Dieta bogatoresztkowa

10 września, 2020|Dieta|0 komentarzy

Dieta bogatoresztkowa znajduje zastosowanie w zaparciach nawykowych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit. Głównym celem jej stosowania jest pobudzenie motoryki jelit oraz regulacja ich czynności bez konieczności przyjmowania środków farmakologicznych. Jak wygląda dieta bogatoresztkowa? Dieta bogatoresztkowa stanowi modyfikację normalnego żywienia ludzi zdrowych. Modyfikacja ta obejmuje zwiększenie ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych [...]

909, 2020

Chleb na zakwasie

9 września, 2020|Przepisy|0 komentarzy

Chleb na zakwasie zyskuje coraz większą popularność ze względu na charakterystyczne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Wiele osób decyduje się na samodzielne wykonanie takiego wypieku, co nie jest trudne, jednak wymaga sporo czasu. Warto choć raz w życiu spróbować smaku domowego chleba na zakwasie. Co to jest chleb na zakwasie? [...]

309, 2020

Pęcherzyk żółciowy

3 września, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Pęcherzyk żółciowy to struktura znajdująca się na dolnej powierzchni wątroby. Stanowi zbiornik wydzielanej przez wątrobę żółci, która jest tutaj magazynowana i zagęszczana. Pęcherzyk żółciowy ma duży wpływ na proces trawienia tłuszczy, jednak nie jest do tego procesu niezbędny. Gdzie znajduje się pęcherzyk żółciowy? Pęcherzyk żółciowy lokalizuje się na powierzchni trzewnej [...]

209, 2020

Żywność probiotyczna

2 września, 2020|Żywienie|0 komentarzy

Żywność probiotyczna to produkty spożywcze zawierające żywe komórki drobnoustrojów, korzystnie wpływające na zdrowie konsumenta. Taką żywność zalicza się jednocześnie do funkcjonalnej. Co to jest żywność funkcjonalna? Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które posiadają udowodniony, korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu. Działanie to obejmuje poprawę zdrowia i samopoczucia bądź [...]

109, 2020

Jelito grube

1 września, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Jelito grube jest ostatnim odcinkiem przewodu pokarmowego. Rozciąga się od ostatniej części jelita cienkiego do odbytu. Treść pokarmowa po przejściu przez jelito grube podlega defekacji.   Jelito grube – budowa Odróżnienie poszczególnych części jelita grubego nie opiera się na różnicach systematycznych, lecz głównie na ich różnej topografii oraz różnym ustosunkowaniu [...]

3008, 2020

Żołądek

30 sierpnia, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Żołądek to najobszerniejsza część układu pokarmowego, w której gromadzi się spożyty pokarm i ulega tu trawieniu. Łączy się anatomicznie z końcem przełyku oraz początkiem jelita cienkiego. Lokalizuje się w lewym podżebrzu. Żołądek – budowa Ściany żołądka składają się z 3 warstw i są to błony: surowicza; mięśniowa; śluzowa. W surowiczej [...]

2808, 2020

Jelito cienkie

28 sierpnia, 2020|Anatomia|0 komentarzy

Jelito cienkie jest najdłuższą częścią układu pokarmowego. Odpowiada za trawienie pokarmów (białek, węglowodanów i tłuszczy), a także wchłanianie ostatecznych produktów trawienia. Jak zbudowane jest jelito cienkie? Pierwszy odcinek dwunastnicy często zwie się opuszką dwunastnicy. To obszar narażony na działanie kwasu przechodzącego z żołądka przez odźwiernik, przez co jest to częste [...]