Zespół złego wchłaniania
Zespół złego wchłaniania to polietiologiczny zespół objawów niedoborowych powstałych w wyniku zaburzenia transportu i wchłaniania substancji pokarmowych. Zaburzenie wchłaniania może dotyczyć różnych etapów transportu tłuszczów, białek, węglowodanów oraz wody i elektrolitów. Zespół złego wchłaniania – przyczyny Zespół złego wchłaniania występuje wówczas, gdy dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych przez szkodliwą substancję [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie należące do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit, może obejmować każdy odcinek dróg pokarmowych. Szczególnie dużą ilość zachorowań odnotowuje się w krajach wysoko rozwiniętych, co skłania do zaliczenia tej choroby do grupy chorób cywilizacyjnych. Przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna Dokładna przyczyna dolegliwości nie została do końca poznana. Podatność na [...]
Choroba Whipple’a
Choroba Whipple'a to następstwo układowego zakażenia wywołanego przez Gram-dodatnią laseczkę Tropheryma whipplei. Główne objawy są związane z zajęciem jelita cienkiego. Choroba występują bardzo rzadko – na całym świecie opisuje się jedynie około 30 przypadków rocznie. Przyczyny choroby Whipple'a Istotą choroby Whipple'a jest zakażenie kilku narządów lub układów, w tym najczęściej [...]
Celiakia
Celiakia to choroba trzewna zwana również enteropatią z nadwrażliwości na gluten. Cechuje się zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego. Częstość zachorowania na celiakię wynosi 1:100 do 1:300. Choroba ta jest zatem pod względem częstości występowania drugą po nietolerancji laktozy, choć w Polsce diagnozuje się zaledwie 10% przypadków. Celiakia - przyczyny Istotną [...]
Żółć
Żółć to płynna, gorzka wydzielina wątroby o żółtobrunatnej barwie. Stanowi substancję niezbędną do prawidłowego trawienia tłuszczu. Żółć - wydzielanie Dobowe wydzielanie żółci wynosi około 500 ml. Część składników ulega wchłanianiu w jelicie, a następnie ponownemu wydzieleniu przez wątrobę. To właśnie tak zwane krążenie jelitowo-wątrobowe. Po pojawieniu się pokarmu w jamie [...]
Błonnik
Błonnik pokarmowy to bardzo ważny składnik diety człowieka. Wprawdzie nie jest rozkładany i przyswajany przez organizm, to jednak wspiera przede wszystkim czynność układu pokarmowego. Właściwości błonnika Spożycie błonnika nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ jego składniki nie rozkładają się do monosacharydów. Warto wprowadzić produkty spożywcze bogate w błonnik [...]
Żywienie w ciąży
Żywienie w ciąży jest tematem niezwykle ważnym, ponieważ w dużej mierze od codziennej diety i stylu życia kobiety zależy zdrowie dziecka. Podczas ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na energię, białko oraz witaminy i minerały. Prawidłowo skomponowana, urozmaicona dieta warunkuje prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży, a także utrzymanie zdrowia matki. Żywienie w [...]
Mleko acidofilne
Mleko acidofilne to produkt spożywczy zyskujący coraz większą popularność. Zawiera w swoim składzie szczep bakterii probiotycznych, a konkretnie Lactobacillus acidophilus. Wpływają one na fermentację tego mleka, przez co odpowiadają również za jego cenne walory odżywcze. Czym są fermentowane napoje mleczne? Zgodnie z ogólnie przyjętą definicją, fermentowane napoje mleczne to produkty [...]
Zespół nieszczelnego jelita
Zespół nieszczelnego jelita to stan związany ze zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit, czego przyczyną jest jej uszkodzenie i destabilizacja. Schorzenie zaliczono do chorób cywilizacyjnych, ponieważ częstotliwość jej występowania rośnie w krajach wysoko rozwiniętych. Przyczyny Zespół nieszczelnego jelita może wiązać się z wieloma procesami czy zjawiskami, jednakże jednoznaczna przyczyna nie została [...]
Zaparcia
Zaparcia to dolegliwość związana ze zbyt małą częstotliwością wypróżnień. Stolce są twarde, oddawane z wysiłkiem, przy czym często towarzyszy temu uczucie niepełnego wypróżnienia. Zaparcie ciężkie oznacza mniej niż 2 wypróżnienia na miesiąc. Zaparcia - przyczyny Mechanizm defekacji jest stosunkowo złożonym procesem, przy czym zależy między innymi od: objętości i konsystencji [...]
Zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba jelita cienkiego i grubego, objawiającą się dolegliwościami bólowymi brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżniania. Dolegliwości te są uwarunkowane zmianami organicznymi i biochemicznymi. Objawy zespołu jelita drażliwego występują aż u do 20% populacji, przy czym znacznie częściej chorują mężczyźni niż kobiety. Przyczyny Przyczyna schorzenia nie została [...]
Kwas octowy
Kwas octowy (zwany również etanowym) to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Znajduje obszerne zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Synteza Proces biosyntezy kwasu octowego stanowi główny element metabolizmu tlenowego bakterii kwasu octowego. Są to nieprzetrwalnikujące pałeczki izolowane z owoców, miodu, octu, roślin uprawnych czy produktów fermentacji alkoholowej. Substrat tej [...]
Chłodnik
Chłodnik to zupa podawana w wersji na zimno, najczęściej w temperaturze pokojowej. Stanowi idealną alternatywę na lato, przy czym zazwyczaj nie zawiera dużo kalorii. Wiele tradycyjnych kuchni całego świata posiada w swoim menu przynajmniej jedną zupę na zimno. Z czego można zrobić chłodnik? Chłodnik można zrobić na wiele sposobów, ponieważ [...]
Kwas mlekowy
Kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowym ) to organiczny związek chemiczny powstający w wyniku fermentacji mlekowej wielu sacharydów. Może tworzyć się naturalnie w organizmie, jak również można go pozyskiwać w wielu celach. Charakterystyka kwasu mlekowego Związek ten występuje w postaci dwóch izomerów optycznych, jako: kwas (+) mlekowy; kwas (-) mlekowy. Tworzy on kryształy [...]
Masło
Masło jest znanym produktem spożywczym, obecnym niemal w każdym gospodarstwie domowym w naszym kraju. Cechuje się wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną, a także charakterystycznym, cenionym smakiem. Produkt ten opisuje się jako żółtawy tłuszcz pozyskiwany w wyniku ubijania śmietany zebranej z mleka krowiego. Celem uzyskania masła można jednak wykorzystać także mleko [...]
Śmietana
Śmietana to powszechnie wykorzystywany w Polsce produkt spożywczy powstały z przeróbki śmietanki. Śmietana zawiera bakterie fermentacji mlekowej, dlatego nie tylko dobrze smakuje, ale również wpływa korzystnie na zdrowie konsumenta. Charakterystyka śmietany Przede wszystkim nie należy mylić śmietany ze śmietanką. Śmietanka to produkt spożywczy o zwiększonej zawartości tłuszczu. Uzyskuje się go [...]
Stres oksydacyjny
Stres oksydacyjny stanowi główny czynniki w procesie starzenia (oksydacyjny rozkład mitochondriów). Ma istotny wpływ na rozwój i progresję stanów zapalnych oraz wielu schorzeń degeneracyjnych. Współcześnie stres oksydacyjny stanowi poważny problem cywilizacyjny. Czym jest stres oksydacyjny? Stres oksydacyjny to stan nierównowagi między wytwarzaniem wolnych rodników tlenowych, a zdolnością naturalnych mechanizmów obronnych [...]
Mikroflora jelitowa
Mikroflora jelitowa to biota bakteryjna jelit, czyli drobnoustroje zasiedlające drogi pokarmowe każdego człowieka. Ważna jest ich odpowiednia ilość i stosunek poszczególnych bakterii względem siebie, ponieważ tylko w konkretnych ilościach i właściwie zachowanych proporcjach, wywołują liczne korzyści zdrowotne dla całego organizmu. Mikroflora jelitowa - funkcje Mikroflora jelitowa spełnia w organizmie gospodarza [...]
Probiotyki na jelita
Każdy wie, że probiotyki wpływają korzystnie na jelita. Ich prewencyjne i lecznicze działanie zostało niejednokrotnie udowodnione. Z tego względu żywność probiotyczna, a także suplementy czy leki probiotyczne cieszą się ogromną popularnością. Czym są probiotyki? Probiotyki to produkty spożywcze, suplementy diety bądź preparaty farmaceutyczne zawierające określoną ilość bakterii probiotycznych. Są to [...]
Stres
Stres to stan organizmu wywołany niespecyficznymi czynnikami psychologicznymi lub fizycznymi. Uważa się go za normalne zjawisko fizjologiczne. Jednak nadmierne, przewlekłe narażenie na czynniki stresogenne bez okresów odprężenia może prowadzić do wyczerpania i powstawania stresu negatywnego (tzw. dystresu). Stres - przyczyny Stres może być wywołany czynnikami takimi jak: hałas; konflikty w [...]
Probiotyk w saszetkach
Probiotyk w saszetkach to jedna z ogólnie dostępnych wersji leków i suplementów probiotycznych. Cieszy się dużą popularnością ze względu na łatwość przyjmowania. Czym są probiotyki? Probiotyki to żywe mikroorganizmy (bakterie lub drożdże), które żyją w jelitach i mają kluczowe znaczenie dla ich zdrowia. Można je znaleźć w powszechnie dostępnych produktach [...]
Probiotyk po antybiotyku
Probiotyk stosowany po antybiotyku może znacznie wesprzeć proces leczenia i wpłynąć korzystnie na ogólne zdrowie pacjenta. Dzieje się tak, ponieważ zapobiega skutkom ubocznym antybiotykoterapii. Źródła probiotyków Wyróżnia się 3 podstawowe źródła probiotyków: żywność probiotyczna – zwłaszcza probiotyczne produkty mleczarskie, fermentowane napoje mleczne, mleka z dodatkiem mikroorganizmów probiotycznych. Aby produkt miał [...]
Kiszonki
Kiszonki to porcja witamin, minerałów, a także naturalny probiotyk. Kiszone przetwory uznaje się za jedne z najzdrowszych, a jednocześnie są one niezwykle popularne na polskich stołach. Kiszenie Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Stosuje się ją powszechnie nie tylko ze względu na dobry smak ostatecznych produktów, ale również [...]
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona to z pewnością jedna z częściej spożywanych i najbardziej rozpowszechnionych kiszonek w naszym kraju. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale również właściwościom zdrowotnym. Walory zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona posiada wiele cennych składników odżywczych. W wyniku fermentacji zachodzącej w przetworach cukry fermentujące (glukoza, fruktoza, sacharoza itp.) [...]