Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to jedna z najbardziej lubianych kiszonek na polskich stołach. Popularność zawdzięczają one charakterystycznemu smakowi oraz wartościom odżywczym. Można je spożywać jako dodatek do obiadu czy sałatek, a także prosto ze słoika. Korzyści zdrowotne Kiszone ogórki są cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, a także bakterii [...]
Najlepszy probiotyk
Najlepszy probiotyk to taki, który będzie dobrany indywidualnie do potrzeb konsumenta. Przykładowo, niektóre szczepy bakterii czy drożdże wykazują większą aktywność przy zmniejszaniu biegunek, zaś inne będą lepiej sprawdzać się przy leczeniu zaparć. Wszystko zależy zatem od tego, jaki cel zdrowotny posiada konsument. Charakterystyka probiotyków Probiotyki to żywe mikroorganizmu, które przynoszą [...]
Maślanka
Maślanka to niskotłuszczowy (zwykle do 1,5% tłuszczu), naturalny napój mleczny o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Produkt otrzymuje się w wyniku procesu zmaślania śmietany lub śmietanki. Skład maślanki W porównaniu z innymi mlecznymi napojami fermentowanymi, maślanka jest produktem dostarczającym wielu cennych składników odżywczych, jednak zawiera stosunkowo niewielką ilość pełnowartościowych białek. W [...]
Kwaśne mleko
Kwaśne mleko, zwane również powszechnie mlekiem zsiadłym, otrzymuje się z mleka pasteryzowanego. To popularny w naszej kuchni produkt. Posiada liczne walory smakowe, ale także zdrowotne. Produkcja kwaśnego mleka W produkcji przemysłowej mleko zaszczepiane jest czystymi kulturami paciorkowców mlecznych. Z kolei w warunkach domowych surowe mleko można ukwasić naturalnie występującymi w [...]
Jogurt
Jogurt to popularny na całym świecie produkt wytwarzany z pasteryzowanego mleka znormalizowanego i odpowiednio zagęszczonego. Podczas produkcji dodaje się mleko w proszku lub odparowuje część wody, a następnie ukwasza zakwasem czystych kultur bakterii fermentacji mlekowej. Należy do grupy mlecznych produktów fermentowanych. Jogurt - skład Podstawowymi składnikami jogurtów są mleko oraz [...]
Nabiał
Nabiał to kategoria produktów spożywczych obejmująca mleko oraz produkty pochodzenia mlecznego. Sprawia to, że stanowi ona niezwykle różnorodny zbiór produktów. Co wchodzi w skład nabiału? Jak wspomniano na wstępie, nabiał to mleko oraz produkty mleczne. Do produktów mlecznych zalicza się: jogurty; sery; śmietanę; kefir; maślankę; masło. Wiele osób zalicza do [...]
Ser biały
Ser biały to produkt otrzymany przez wydzielenie z mleka białka i tłuszczu w formie skrzepu, a następnie odpowiednią obróbkę tego skrzepu. Rodzaje serów W zależności od metody wydzielania skrzepu w gastronomii wyróżnić można sery: kwasowe; kwasowo-podpuszczkowe; podpuszczkowe. Sery twarogowe to wyroby ze skrzepu otrzymanego metodą kwasową lub kwasowo-podpuszczkową. Zdecydowana większość [...]
Kefir
Kefir to napój wyprodukowany z mleka pasteryzowanego o ustalonej zawartości tłuszczu, poddanego następnie fermentacji kwasowo-alkoholowej. Uznaje się go za jeden z najstarszych napojów fermentowanych wykazujących najwyższe właściwości odżywcze. Fermentowane napoje mleczne Wszystkie dostępne na rynku fermentowane napoje mleczne można podzielić na 4 grupy zwane generacjami. Prezentują się one następująco: I [...]
Laktoza
Laktoza to główny węglowodan występujący w mleku ssaków, dlatego powszechnie zwie się ją cukrem mlecznym. Składa się z glukozy i galaktozy. Charakterystyka laktozy Laktoza to disacharyd, w cząsteczce którego występuje wiązanie beta-glikozydowe, łączące reszty beta-D-galaktopiranozy (galaktozy) oraz D-glukopiranozy (glukozy). Ma postać kryształów o słodkim smaku, rozpuszczalnych w wodzie. Roztwory laktozy [...]
Mleko
Mleko to płynna, biała i nieprzeźroczysta wydzielina gruczołów mlecznych samic ssaków. Choć podstawową funkcją tego płynu jest odżywianie urodzonego potomstwa, na całym świecie stanowi jeden z podstawowych produktów spożywczych. Rodzaje mleka Zdecydowanie najczęściej kupuje się mleko krowie, jednak można je pozyskiwać od wielu różnych zwierząt. Popularne jest również mleko kozie [...]
Probiotyki wieloszczepowe
Probiotyki wieloszczepowe to bardzo popularne preparaty zyskujące coraz większą sławę. Zawierają w swoim składzie mieszankę bakterii probiotycznych (niekiedy nawet kilkanaście szczepów). Przed zakupem takiego produktu należy jednak wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę. Wybór szczepów bakterii probiotycznych Bakterie probiotyczne, aby mogły zostać uznane za korzystne, muszą spełnić wiele warunków i [...]
Probiotyki na grzybicę
Probiotyki to preparaty zawierające korzystne szczepy bakterii probiotycznych, a te z kolei korzystnie wpływają na wiele schorzeń, m.in. zaparcia, grzybicę, biegunki, zaburzenia odporności, a także depresje. Czym jest grzybica? Grzybica to choroba wywołana patologicznymi grzybami, które atakują organizm człowieka. Uznaje się, że do zakażenia muszą występować również czynniki predysponujące – [...]
Probiotyki na żołądek
Probiotyki wpływają korzystnie na żołądek, jelita oraz wszystkie inne części układu pokarmowego. Tym samym łagodzą objawy chorobowe nie tylko przewodu pokarmowego, ale także schorzeń ogólnoustrojowych. Mikroflora żołądka Na początku warto wiedzieć czym jest mikroflora. Kojarzy się ona głównie z jelitami, ponieważ właśnie w nich bytuje największa ilość bakterii; przede wszystkim: [...]
Postbiotyki
Termin postbiotyki powstał stosunkowo niedawno, ponieważ początkiem XXI wieku. Odnosi się do substancji, które są produkowane przez probiotyczne mikroorganizmy i wykazują pośrednie lub bezpośrednie działanie prozdrowotne. Wiedza na temat postbiotyków wciąż nie jest dużą, lecz wyniki badań prezentują się obiecująco. Czym są postbiotyki? Podstawowym postbiotykiem jest kwas masłowy, który należy [...]
Synbiotyki
Synbiotyki to preparaty zawierające w składzie zarówno probiotyk, jak i prebiotyk. Stosowanie ich wpływa na szybsze przywrócenie pożądanego składu flory jelitowej. Charakterystyka synbiotyków Synbiotyki stanowią połączenie w jednym preparacie prebiotyku i probiotyku o synergistycznym działaniu. Aby pojąć fizjologię tych produktów warto wiedzieć czym są jego składowe. Probiotyki to wyspecjalizowane szczepy żywych [...]
Jak przyjmować probiotyki?
To jak przyjmować probiotyki jest zazwyczaj kwestią indywidualną. Decyduje o tym pacjent biorąc pod uwagę własne potrzeby lub sugeruje się zaleceniami lekarza. Ważne jednak, aby suplementacja była regularna, ponieważ tylko wtedy przyniesie ona oczekiwane efekty prozdrowotne. Czym są probiotyki? Probiotyki to szczepy określonych mikroorganizmów, które podawane w odpowiednich ilościach wpływają [...]
Probiotyk przy antybiotyku
Probiotyk przy przyjmowaniu antybiotyku stanowi idealne uzupełnienie diety. Lekarze zawsze zalecają jednoczesne przyjmowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii, aby chronić mikroflorę bakteryjną dróg pokarmowych. Czym są probiotyki? Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii (rzadziej drożdży), które po spełnieniu wszystkich wymagań mogą zostać dodawane do leków czy suplementów diety. Najczęściej są to bakterie [...]
Suplementacja probiotykami
Ostatnimi czasy suplementacja probiotykami zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Dzieje się tak, ponieważ ludzie coraz częściej szukają naturalnych metod terapeutycznych, a także interesują się zdrowiem i urodą w szerszym zakresie niż dawniej. Preparaty probiotyczne Ilość mikroorganizmów w preparacie musi być wystarczająca, aby spowodować korzystny efekt leczniczy. W związku [...]
Probiotyki dla sportowców
Probiotyki dla sportowców mogą stanowić idealne uzupełnienie diety tej grupy populacji. Zwłaszcza dlatego, że często pojawiają się u nich dolegliwości układu pokarmowego. Z jednej strony umiarkowana aktywność fizyczna wpływa korzystnie na stopień przepuszczalności jelit, a tym samym wchłaniania cennych składników pokarmowych i tempo wydalania szkodliwych produktów przemiany materii. Z drugiej [...]
Probiotyki na trądzik
Probiotyki nie tylko wspierają układ trawienny, ale również wpływają korzystnie na leczenie wielu schorzeń, takich jak trądzik czy problemy natury psychicznej. Warto zatem po nie sięgać, aby zapewnić sobie zdrowie, dobry wygląd oraz samopoczucie. Czym jest trądzik? Istnieje wiele rodzajów trądziku, jednak najczęściej spotyka się trądzik pospolity. To powszechnie występująca, [...]
Probiotyki w ciąży
Wiele kobiet zastanawia się, czy stosowane probiotyki w ciąży są bezpieczne i czy nie zaszkodzą rozwijającemu się dziecku. Poniżej przedstawiono wszystkie zalety suplementacji probiotykami przez kobiety w ciąży. Probiotyki zalicza się do środków bezpiecznych. Wpływ probiotyków na fizjologię pochwy Probiotyki (przede wszystkim zawierające bakterie z rodzaju Lactobacillus) wspierają fizjologię pochwy [...]
Probiotyki dla dzieci
Probiotyki dla dzieci praktycznie niczym nie różnią się od tych stosowanych przez osoby dorosłe. Z pewnością nie zaszkodzą dziecku, mogą nawet wesprzeć leczenie wielu schorzeń. Charakterystyka probiotyków Probiotyki to żywe mikroorganizmy (głównie bakterie probiotyczne Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii), które wywierają korzystne działanie na ustrój poprzez poprawę równowagi [...]
Naturalne probiotyki
Naturalne probiotyki to ogólnie dostępna żywność zawierająca mikroorganizmy probiotyczne. Produkty te korzystnie wpływają na zdrowie konsumenta poprzez normalizowanie czynności i składu mikroflory jelit. Naturalne probiotyki Naturalnymi probiotykami określa się produkty spożywcze zawierające w swoim składzie korzystnie działające bakterie probiotyczne. Bakterie probiotyczne dodaje się bowiem między innymi do wyrobów mleczarskich czy [...]
Probiotyki na odporność
Probiotyki przynoszą wiele korzyści dla organizmu, między innymi wpływają na odporność, trawienie, stan psychiczny i ogólne zdrowie człowieka. Wciąż niewiele osób wie, że komórki odpornościowe organizmu w większości skupiają się wokół dróg pokarmowych, zaś od prawidłowego funkcjonowania tego układu zależy tak naprawdę zdrowie większości układów i narządów. Mikroflora jelitowa a [...]