Produkty poprawiające trawienie są wybierane szczególnie przez osoby borykające się z problemem niestrawności. Często, po spożyciu ciężkostrawnych, przetworzonych pokarmów pojawiają się dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które wynikają między innymi z zaburzeń w obrębie mikroflory jelitowej. Za pomocą odpowiedniej diety można złagodzić lub całkowicie wyeliminować nieprzyjemne epizody niestrawności.

Produkty poprawiające trawienie

Co to jest niestrawność?

Zgodnie z definicją niestrawność jest stanem lekkiego podrażnienia przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego lub toksycznego, przejściowej niewydolności trawiennej lub zaburzeń fermentacyjnych spowodowanych zaburzeniami naturalnej mikroflory jelitowej. W wyniku któregoś z wymienionych czynników po około 2-3 godzinach od spożycia posiłku pojawiają się objawy takie jak:

  • uczucie przepełnienia i ciężkości w brzuchu;
  • utrata apetytu;
  • nudności;
  • odbijanie;
  • wzdęcia;
  • sporadycznie wymioty;
  • uczucie palenia w przełyku, zgaga;
  • ogólne rozbicie, obniżenie nastroju;
  • bóle brzucha.

Główną przyczyną niestrawności są błędy dietetyczne, obejmujące spożywanie nadmiernej ilości ciężkostrawnych posiłków – często bardzo tłustych, smażonych. Wystąpieniu objawów sprzyja jedzenie potraw zbyt pikantnych, gorących lub zimnych oraz przesłodzonych. Należy pamiętać, że niestrawność może wynikać z przyczyn indywidualnych, takich jak niedostateczna ilość soków trawiennych czy zaburzenia środowiska mikrobiologicznego przewodu pokarmowego.

Zobacz również: Dieta lekkostrawna.

Produkty poprawiające trawienie

Niestrawności można w wielu przypadkach zapobiegać lub zmniejszać występujące już objawy za pomocą odpowiednio dobranej diety. Osoby z niestrawnością z powodzeniem mogą spożywać:

  • chude ryby i chude mięso;
  • kasze;
  • owoce, np. pieczone jabłka;
  • kleiki ryżowe;
  • zioła i przyprawy – kolendra, majeranek, pietruszka, cynamon, imbir, kminek;
  • gotowane warzywa, najlepiej na parze;
  • czerstwe pieczywo i sucharki.

Warto sięgać po napary ziołowe poprawiające trawienie. Do takich zalicza się przede wszystkim miętę pieprzową, korzeń mniszka lekarskiego, owoc kminku, ostropest. Po obiedzie warto małymi łyczkami popijać napar z wybranego zioła poprawiającego czynność układu pokarmowego. Podstawą diety przy niestrawności są także probiotyki i błonnik. Błonnik reguluje pasaż jelitowy i wspiera trawienie, zmniejsza także zaparcia. Z kolei probiotyki bogate w korzystnie działające bakterie nie tylko poprawiają trawienie, ale także zmniejszają biegunki, zaparcia, zwiększają biodostępność cennych składników odżywczych i chronią błonę śluzową jelit przed uszkodzeniami. Można zdecydować się na suplementację probiotyków lub spożywać żywność probiotyczną, np. kefir, maślankę, kwaśne mleko czy kiszonki.

Produkty poprawiające trawienie powinny pojawiać się w menu każdego dnia. Dieta zależy w dużej mierze od intensywności objawów po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków. Nie należy pomijać istoty nawodnienia organizmu. Zaleca się picie przynajmniej 1,5 l wody dziennie, co usprawni czynność całego układu pokarmowego i wpłynie korzystnie na zdrowie.

Zobacz również: Dieta bogatoresztkowa.

Czego unikać przy niestrawności?

Osoby z powracającymi epizodami niestrawności powinny unikać produktów:

  • smażonych, wędzonych, konserwowanych;
  • tłustych mięs i ryb;
  • serów dojrzewających;
  • sztucznie utwardzanych tłuszczów, np. margaryny;
  • warzyw strączkowych;
  • warzyw cebulowych;
  • rafinowanego cukru;
  • alkoholu i kawy;
  • grzybów;
  • soli;
  • soków cytrusowych;
  • mleka;
  • pasztetów.

Podstawą w leczeniu niestrawności jest właśnie dieta eliminująca wszystkie te niekorzystnie działające produkty. Warto jednak tym samym sięgać po produkty dozwolone i łagodne dla układu pokarmowego. Ponadto dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Pozostałe wskazówki

Cierpiąc na niestrawność warto zwrócić uwagę na regularność spożywania posiłków. Ważne jest, aby jeść je o stałych porach i nie pomijać żadnego posiłku, a zwłaszcza śniadania. Taka regularność pomaga utrzymać określony rytm pracy układu pokarmowego.

Dodatkowo ważna jest codzienna aktywność fizyczna. To właśnie ona w dużej mierze wpływa na sprawność nie tylko mięśni i układu kostno-szkieletowego, ale i układu pokarmowego. Regularny ruch wspomaga trawienie i zapobiega powstawaniu zaparć. Badania wykazały, że przy regularnych aktywnościach poprawia się liczebność i jakość prawidłowej mikroflory jelit.

Polecane produkty:

Bibliografia

  1. Neumann M., Goderska K., Grajek K., Grajek W., Modele przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2006.
  2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.